Twitter-oekazes

Er wordt weleens beweerd dat internet een communicatiemiddel is. Maar veel van onze politici gebruiken het vooral als middel om elke vorm van communicatie uit de weg te gaan. En van hen is Geert Wilders de kampioen. Hij weigert in debat te gaan. Hij ontloopt elke discussie. In plaats daarvan dicteert hij zijn standpunten aan zijn partijgenoten en de coalitie via zijn Twitter-account. Aangezien nuance en diepgang niet bepaald zijn prioriteiten zijn, is de maximale lengte van 140 tekens perfect toegesneden op zijn politieke stijl.

Ruim een jaar heeft de Grote Gedoger via zijn twitter-oekazes het land geregeerd. Hij sloot het jaar in stijl af. Als reactie op de verstandige en betrokken kersttoespraak van de koningin over duurzaamheid en beteugeling van hebzucht twitterde hij begin deze week een kenmerkend cynisch tekstje: „Mijn hemel is de Majesteit stiekum (sic) lid geworden van GroenLinks?” De neerbuigendheid is stuitend. Oprechte en terechte zorgen over het milieu, het klimaat, de eindigheid van grondstoffen en de uitwassen van het roofkapitalisme worden zonder enige vorm van argumentatie weggehoond. En eergisteren kwam hij al twitterend met een heus dreigement. Als het CDA en de VVD willen gaan morrelen aan de hypotheekrenteaftrek laat hij het kabinet vallen. In plaats van met zijn gedoogvriendjes rond de tafel te gaan zitten en ze op grond van argumenten te overtuigen, dicteert hij hun zijn eigen enige waarheid: „Onacceptabel dan maar verkiezingen!”

Ooit ging politiek over de kracht van argumentatie en de lenigheid in het sluiten van compromissen waar alle betrokken partijen beter van werden. Met Wilders gaat het alleen nog maar om het innemen van een ferm persoonlijk standpunt dat in 140 tekens valt samen te vatten, en wie er meer woorden aan vuil wenst te maken kan de boom in.

Er was misschien een tijd waarin deze politieke stijl krachtdadig overkwam. Maar de sleet zit erop. Ook de reaguurders van GeenStijl hebben er inmiddels genoeg van gekregen. Gisteren zetten ze de PVV weg als een „compleet mislukt politiek experiment”. Als zelfs de liefhebbers van ongezouten meningen de nuance missen, is het misschien tijd om je achter de oren te krabben.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer