Twintig kankergevallen bij vrouwen met omstreden borstimplantaten

Caption: French Doctor Denis Boucq draws before removing a breast implant produced by PIP (Poly Implant Prothese) company during a surgical operation on December 21, 2011 in Nice, southeastern France. Up to 30,000 French women and perhaps tens of thousands more around the world may need to have defective breast implants removed after several suspicious cancer cases, officials said on December 20, 2011. AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER
Caption: French Doctor Denis Boucq draws before removing a breast implant produced by PIP (Poly Implant Prothese) company during a surgical operation on December 21, 2011 in Nice, southeastern France. Up to 30,000 French women and perhaps tens of thousands more around the world may need to have defective breast implants removed after several suspicious cancer cases, officials said on December 20, 2011. AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER De Franse dokter Denis Boucq tekent lijnen op de borsten van een vrouw met PIP-borstimplantaten alvorens deze te verwijderen. Foto AFP / Sebastien Nogier

Franse gezondheidsautoriteiten maken melding van twintig kankergevallen bij vrouwen die borstimplantaten hebben van het bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP).

Het Franse Agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten (AFSSAPS) maakte vandaag onder andere melding van drie gevallen van lymfklierkanker en vijf van borstkanker. Het AFSSAPS benadrukte wel dat er nog geen direct verband gevonden is tussen de plaatsing van de implantaten en het ontstaan van ziektesymptomen, meldt persbureau AFP.

PIP raakte eerder deze maand in opspraak omdat de borstprotheses van het bedrijf een veel hogere kans hebben om te gaan lekken. In de implantaten zijn goedkope, industriële siliconen verwerkt. Deze stof zou mogelijk kankerverwekkend zijn, maar een directe link is door Frans onderzoek nog niet bewezen.

De topman van PIP, Jean-Claude Mas, wordt sinds 24 december gezocht door Interpol. Een dag daarvoor riep de Franse regering vrouwen op de implantaten te laten verwijderen vanwege de aard van de siliconen. Ongeveer 30.000 Franse vrouwen hebben implantaten van het inmiddels gesloten bedrijf.

PIP maakte totdat het in maart 2010 in de financiële problemen kwam, ongeveer honderdduizend borstprotheses per jaar. Daarvan was 84 procent bestemd voor de export. Ruim de helft daarvan ging naar Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië, Colombia, Venezuela en Chili en zo’n 25 procent was bestemd voor de Europese markt.

    • Hans Klis