Supportersvereniging Ajax stapt naar de rechter

Esteban en zijn ploeggenoten reageerden furieus op de rode kaart die scheidsrechter Bas Nijhuis aan de keeper gaf. Hierop haalde AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn ploeg van het veld.
Esteban en zijn ploeggenoten reageerden furieus op de rode kaart die scheidsrechter Bas Nijhuis aan de keeper gaf. Hierop haalde AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn ploeg van het veld. Foto Reuters / Louis van der Vuurst

Ajax-supporters willen hun geld terug omdat de bekerwedstrijd tegen AZ van 21 december na 37 minuten gestaakt werd en nu moet worden overgespeeld. De supportersvereniging spant een zaak aan tegen de KNVB.

De voetbalbond bepaalde afgelopen woensdag dat het duel in januari in zijn geheel moet worden overgespeeld, zonder publiek.

Thomas van Vugt, advocaat van de supportersvereniging, vindt het wrang dat de toeschouwers die na ruim een half uur alweer huiswaarts moesten keren, nu met lege handen staan. “Dat een wedstrijd moet worden overgespeeld is één ding, maar dat je daar vervolgens ook niet bij mag zijn en je geld kwijt bent, dan voelt dat natuurlijk erg onrechtvaardig.” De vereniging is van mening dat supporters dubbel worden gestraft: eerst wordt het duel gestaakt en vervolgens mogen ze niet bij het vervolg zijn.

Nadat Wesley van W. tijdens de wedstrijd het veld op ging en AZ-keeper Esteban belaagde, reageerde de doelman door de supporter tweemaal te trappen. Scheidsrechter Nijhuis gaf Esteban daar de rode kaart voor, waarna AZ-trainer Gert Jan Verbeek zijn spelers van het veld haalde. De wedstrijd werd gestaakt. Wesley van W. zei gisteren dat hij het een ‘prachtig’ idee vond om het veld op te gaan. Hij kreeg vier maanden cel.

    • Peter Zantingh