Spectaculaire slaapkamerlange boeken om uit te klappen

Joke van Leeuwen: Waarom lig jij in mijn bedje? Querido, € 12,95

Wie wil zien waarom het papieren prentenboek het in 2012 wel zal uithouden, neme Boem! van Leo Timmers en Waarom lig jij in mijn bedje? van Joke van Leeuwen. Deze twee boeken maken het medium boek toch nog onmisbaar, in tijden van digitalisering en apps, doordat ze (deels) uitklapbaar zijn.

Waarom lig jij in mijn bedje? is een harmonicaboek: één lang stuk stevig papier waarvan je telkens een deel uitvouwt.

Een teddybeer wordt het grote bed uitgebonjourd wegens ‘te groot en te warm’, maar ontdekt in zijn eigen bedje een verstekeling. Die knuffelhond treft weer een ander knuffelbeest dat zijn bed bezet, en zo ontstaat een estafette van slaapkamerbewoners die een bedje opschuiven.

Als het harmonicapapier op z’n einde is, is er een sip lappenpopje over, dat zich bedloos omdraait en langs alle slapende knuffels terugsjokt. Een mooie vondst van Van Leeuwen: die terugweg staat op de achterkant van de harmonica, met als eindbestemming het grote bed.

Joke van Leeuwen bleef fijn dicht bij huis, ook in de uitvoering: de achtergronden zijn nachtblauw en niet te druk, de knuffeldieren zien er groot en zacht uit, maar niet te zoet.

Meer heeft een peuter niet nodig in een boek – zeker niet wanneer de special feature zich openbaart: je kunt de slaapkamerlange harmonica ook in z’n geheel uitklappen.

Een vergelijkbaar spektakel is de uitklapbare slotplaat van Boem!, het boek waarmee Leo Timmers een grote prentenboekennaam in Nederland zou moeten worden.

Het talent van deze Vlaamse illustrator heeft lang genoeg kunnen rijpen: Timmers legde eerder al een groot komisch tekentalent aan de dag (Diepzeedokter Diederik, 2009) en hij oefende zich al uitvoerig in strakke oldtimers met dierlijke bestuurders (Wie rijdt?, 2007) en kleurige kijkplaten (Meneer René, 2010). In zijn nieuwste boek komt alles samen.

Het simpele verhaal van Boem! – één woord: kettingbotsing – is een schot in de roos. Een rendier in een oldtimer zit te lezen achter het stuur, en botst: de voorraad Boem!- exemplaren uit zijn achterbak belandt in de vuilnisbak. Een naderende wagen vol kippen kan dan al niet meer remmen.

Elke plaat komt er weer nieuw vrolijk onheil het boek binnenrijden, waarna boem – en de lading vissen, autobanden of babyhaasjes vliegt door de lucht, en komt uitermate grappig terecht.

Er is veel te zien en veel te beleven, al helemaal in die uitklapbare eindbotsing, tussen een ijsco-pinguïn en een wagen vol verfblikken. Botsingen waren zelden zo fortuinlijk.

Leo Timmers: Boem! Querido, 54 blz. € 14,95

    • Thomas de Veen