Spaans begrotingstekort hoger dan verwacht

Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría in Sevilla op Tweede Kerstdag. Vandaag liet ze weten dat het Spaanse begrotingstekort ‘substantieel’ hoger is dan verwacht.
Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría in Sevilla op Tweede Kerstdag. Vandaag liet ze weten dat het Spaanse begrotingstekort ‘substantieel’ hoger is dan verwacht. Foto AFP / Cristina Quicler

Het Spaanse begrotingstekort zal dit jaar uitkomen rond de acht procent; twee procentpunt hoger dan wat de vorige regering had beoogd.

De regering liet bij monde van vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría weten dat sommige belastingen tijdelijk worden verhoogd om het gat te vullen. Het voornemen is om vooral de hoogste inkomens de komende twee jaar extra te belasten. Ambtenarensalarissen worden bevroren, net als het elektriciteitstarief voor het komende kwartaal. In totaal moeten de ministeries volgend jaar 8,9 miljard besparen: dat zijn “geloofwaardige” doelstellingen, liet Santamaría weten.

Spanje is een van de landen die momenteel als zorgenkindje geldt binnen de met immense schulden kampende eurozone. In november vonden vervroegde verkiezingen plaats, waarna de conservatieve partij van Mariano Rajoy als winnaar uit de bus kwam. Hij zei in december al dat het begrotingstekort van zes procent overschreden zou worden.

    • Peter Zantingh