Shakespeare, zang en Bond

Actor Judi Dench poses while launching the start of production of the new James Bond film "SkyFall" at a restaurant in London November 3, 2011. Daniel Craig returns as British secret agent James Bond in "Skyfall" the 23rd instalment in one of the world's longest-running and most successful film franchises. Director Sam Mendes assured fans that Bond's latest adventure would adhere to the high octane formula that has made the films an enduring genre since Sean Connery first played the suave agent licensed to kill nearly 50 years ago in "Dr. No". REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE SOCIETY)
Actor Judi Dench poses while launching the start of production of the new James Bond film "SkyFall" at a restaurant in London November 3, 2011. Daniel Craig returns as British secret agent James Bond in "Skyfall" the 23rd instalment in one of the world's longest-running and most successful film franchises. Director Sam Mendes assured fans that Bond's latest adventure would adhere to the high octane formula that has made the films an enduring genre since Sean Connery first played the suave agent licensed to kill nearly 50 years ago in "Dr. No". REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE SOCIETY) Reuters

The many faces of Dame Judi DenchBBC 2, 21.00 – 22.00 uur

Hoewel ze in Engeland altijd bekend is geweest, brak actrice Judi Dench wereldwijd pas op 61-jarige leeftijd door toen ze de rol van M in de James Bond-reeks overnam. De seksewijziging van M gaf de serie een frisse injectie. Zij had de broek aan en was Bond graag de baas, zoals bleek uit de vele memorabele dialogen uit GoldenEye (1995). Beroemd werd M’s oordeel over Bond: „I think you’re a sexist, misogynist dinosaur. A relic of the Cold War, whose boyish charms are wasted on me.”

Het eerste wat opvalt aan haar loopbaan is de veelzijdigheid ervan, zoals ook blijkt uit de titel van de hommage aan Dench die de BBC vanavond uitzendt: The many faces of Dame Judi Dench. Ze speelde bij de Royal Shakespeare Company, zong op West End de hoofdrol in de musical Cabaret (1968), en was op televisie te zien in zowel sitcoms als historische series, als As Time Goes By en Cranford.

In 1965 won zij haar eerste BAFTA award als ‘Most Promising Newcomer to Leading Film Roles’ voor haar rol in Four in the Morning. Er zouden nog vele prijzen volgen, onder andere voor de prachtige kostuumfilm Mrs. Brown, de biografische film Iris (over dementerend schrijfster Iris Murdoch) en de Zoë Heller-verfilming Notes on a Scandal.

Hoewel ze net 77 is geworden, is Dench van plan door te gaan totdat ze er dood bij neervalt, liet ze zich in een recent interview ontvallen. Gelukkig maar.

André Waardenburg

    • André Waardenburg