Bleker: Schmallenbergvirus bij 27 bedrijven vastgesteld

Den Haag : 29 juli 2010 foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 29 juli 2010 foto © Roel Rozenburg Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft een meldplicht ingesteld voor houders van dieren die misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren baren. Foto NRC / Roel Rozenburg

Bij 27 bedrijven is tot nu toe het Schmallenbergvirus vastgesteld. Op 55 bedrijven loopt het onderzoek nog en bij 26 onderzochte bedrijven is het virus niet aangetoond. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben zich 108 bedrijven gemeld die denken te zijn getroffen door het virus. Bij de 26 bedrijven waar het virus niet is gevonden, kan een infectie niet worden uitgesloten. Met het beschikbaar komen van een test op afweerstoffen zal het aantal bedrijven waar een infectie met het virus wordt aangetoond dan ook waarschijnlijk verder oplopen.

Het Schmallenbergvirus is nieuw in Europa. De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. De zieke dieren zijn al een aantal maanden geleden besmet geraakt, waarschijnlijk door kleine vliegjes.

Volgens het RIVM is de overdracht van het virus op mensen zeer onwaarschijnlijk. In Duitsland is het virus gevonden bij een misvormd geboren kalf en in België is het virus op vijf schapenbedrijven gevonden.

    • Marije Willems