Schaatser Otterspeer verrast bij NK sprint

Schaatser Hein Otterspeer gaat verrassend aan de leiding na de eerste dag van de Nederlands sprintkampioenschappen in Heerenveen. De 23-jarige schaatser uit Gouda won de 1.000 meter in 1.08,82 minuten. Hij versloeg Stefan Groothuis (1.09,11). De titelverdediger moet zich tevreden stellen met de tweede plaats in het klassement.

Otterspeer eindigde gisteren op de 500 meter op gepaste afstand van winnaar Groothuis als derde, maar sloeg daarna op de dubbele sprintafstand toe. Hij heeft een minimale voorsprong van eenhonderdste op Groothuis. Sjoerd de Vries eindigde op de 1.000 meter als vijfde en staat na de eerste dag op de derde plaats.

Bij de vrouwen gaat Margot Boer aan de leiding. De 26-jarige schaatsster uit de Liga-ploeg heeft na haar derde plaats op de 500 meter en tweede plaats op de kilometer een puntentotaal van 76.845. Ireen Wüst was in 1.15,72 minuten de snelste op de 1.000 meter en staat tweede.

Boer kwam gisteren op de 1.000 meter tot een tijd van 1.16,45 minuten, maar had op de 500 meter voldoende marge opgebouwd. In het klassement verdedigt ze een voorsprong van een tiende van een seconde op Wüst. Annette Gerritsen staat derde, Thijsje Oenema vierde.

Vandaag worden de tweede 500 en 1.000 meter geschaatst. Op de NK zijn vier tickets voor de WK sprint in Calgary (28 en 29 januari) te verdienen. (Novum)