Saoediërs kopen 84 F-15's van de Amerikanen

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië hebben gisteren een contract getekend voor de levering van 84 nieuwe F-15 gevechtsvliegtuigen voor de Saoedische luchtmacht. Met de order is een bedrag gemoeid van 29,4 miljard dollar (21 miljard euro).

Volgens de Amerikaanse regering, die de deal aankondigde vanaf Hawai, waar president Obama vakantie houdt, draagt de versterking van de Saoedische luchtmacht bij tot de regionale stabiliteit, Daarover leeft, ook in Washington, groeiende zorg wegens Irans nucleaire programma en zijn recente dreigementen over de mogelijke afsluiting van de Straat van Hormuz. Langs die route wordt een kleine 20 procent van de olie in de wereld vervoerd.

„In het Midden-Oosten zijn er op het ogenblik een aantal bedreigingen”, aldus Andrew Shapiro, een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Een van de bedreigingen waarmee zij (de Saoediërs) en andere landen in de regio zich geconfronteerd zien is Iran”

De leverantie van de toestellen, van het geavanceerde type F-15SA met onder meer nieuwe radartechnologie, begint over drie jaar.

De overeenkomst over de F-15's is de grootste wapendeal die de VS en Saoedi-Arabië ooit hebben gesloten. Het olieland is al jaren de grootste wapenklant van de VS. De Amerikanen zullen ook 70 verouderde F-15-toestellen, waarover de Saoedische luchtmacht al beschikt, geheel moderniseren.

Ook Saoedi-Arabië staat vanouds argwanend tegenover Iran, dat het als een belangrijke rivaal beschouwt. De Saoediërs stuurden bij voorbeeld eerder dit jaar snel troepen naar Bahrein, toen het daar onrustig werd. Riad verdacht Iran ervan de shi'itische bevolking actief te steunen.

De vliegtuigdeal kwam niet als een verrassing. Al in oktober vorig jaar had president Obama het Congres verwittigd dat hierover werd onderhandeld. Het ligt in de bedoeling op langere termijn ook nog helikopters , raketten, bommen en andere militaire apparatuur te leveren.

Aanvankelijk stuitte de deal op enige weerstand bij leden van het Congres die vreesden dat de veiligheid van een andere bondgenoot in het Midden-Oosten, Israël, hierdoor in het geding kwam. Ook Israël deelt echter de Saoedische en Amerikaanse zorg over Iran. (Reuters, AP)