PKK roept Koerden op tot opstand na ‘georganiseerd bloedbad’

Koerden dragen een slachtoffer van de Turkse aanval van gisteren weg. Foto Reuters

De gewapende Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft de Koerdische bevolking van Turkije opgeroepen in opstand te komen. De partij reageerde vanochtend op een aanval van het Turkse leger waarbij gisteren 35 Koerdische burgers om het leven kwamen.

Een officier van de gewapende vleugel van de PKK riep de Koerden in Turkije vanochtend in een verklaring op “hun reactie op het bloedbad te tonen” en “de daders verantwoordelijk te houden door in opstand te komen”. Op welk verzet de officier precies doelt wordt niet duidelijk uit de verklaring, maar strijders van de PKK hebben in het verleden geregeld aanslagen op Turkse doelen gepleegd.

De Turkse regering erkende gisteren een fout te hebben gemaakt bij de luchtaanval. Een woordvoerder van de regerende AK-partij noemde de dood van de Koerdische burgers “betreurenswaardig” en beloofde dat de zaak niet in de doofpot zal gaan. De PKK zegt echter niet te geloven in een vergissing en spreekt vanochtend van “een georganiseerd en gepland bloedbad”.

Al het hele jaar is er aan de Turks-Iraakse grens een hevige strijd gaande tussen het Turkse leger en rebellen van de PKK. Bij luchtaanvallen van het Turkse leger vielen dit jaar honderden doden aan de kant van de PKK. De Koerdische strijders wisten op hun beurt ook een flink aantal Turkse militairen te doden.

    • Pim van den Dool