Petroplus wankelt na de stopzetting van kredieten

Het grootste onafhankelijke raffinagebedrijf in Europa, het Zwitserse Petroplus, balanceert op de rand van faillissement. De banken hebben een kredietlijn van 1 miljard dollar (710 miljoen euro) bevroren. Het, van oorsprong Nederlandse, bedrijf heeft geen geld meer om ruwe olie te kopen voor raffinage.

Vanaf aanstaande maandag wordt de productie stilgelegd van de Franse raffinaderij in Petit-Couronne, een buitenwijk van Rouen. Ondanks toezeggingen dat de 550 werknemers in Petit-Couronne zouden krijgen doorbetaald, is het salaris van december nog niet binnen, meldt de Franse krant Le Figaro.

Ook de vestigingen in Ingolstadt (Duitsland), Cressier (Zwitserland), Coryton (Groot-Brittannië) en in Antwerpen, dreigen tot stilstand te komen. De vijf raffinaderijen hebben een gezamenlijke capaciteit van 667.000 vaten per dag. Er werken in totaal 2500 mensen.

Petroplus, goed voor 4,4 procent van de raffinage in Europa, maakt al sinds 2008 verlies. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat de banken afzagen van een eerder toegezegd krediet van 1 miljard dollar, waarop het aandeel Petroplus prompt kelderde en het bedrijf bijna de helft van zijn waarde verloor.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Vettier is nog steeds in onderhandeling met de groep van vijftien banken. Hij heeft de steun van de Franse regering die „al het mogelijke” belooft om het noodlijdende bedrijf te helpen.

De Franse ministers van Financiën en Industrie, Baroin en Besson, hebben laten weten dat de drie Franse banken van het consortium bereid zijn om financiering te vertrekken „als onderdeel van een algemene regeling”. Analisten verwachten dat het bedrijf zal proberen om een of meerdere raffinaderijen te verkopen.

Europese raffinaderijen kampen met overcapaciteit door de hoge olieprijs en de afnemende economische bedrijvigheid in Noordwest Europa. Persbureau Bloomberg meldt dat de winst op raffinage van een vat Brent-olie in november van 1.52 dollar weg is gezakt naar 51 dollarcent.