Parlement Hongarije neemt omstreden bankwet aan

Caption: A general view of the upper chamber hall of the Parliament taken as representatives of the Hungarian Parliament vote in Budapest on December 30, 2011Hungary's parliament adopted on Friday a reform of the central bank that critics say increases the government's influence over monetary policy. Ignoring international criticism of the measure, lawmakers approved by a vote of 293-4 the law which led the EU and IMF to walk out of talks earlier this month on a possible bailout for Hungary worth 15-20 billion euros ($20-25 billion). AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Caption: A general view of the upper chamber hall of the Parliament taken as representatives of the Hungarian Parliament vote in Budapest on December 30, 2011Hungary's parliament adopted on Friday a reform of the central bank that critics say increases the government's influence over monetary policy. Ignoring international criticism of the measure, lawmakers approved by a vote of 293-4 the law which led the EU and IMF to walk out of talks earlier this month on a possible bailout for Hungary worth 15-20 billion euros ($20-25 billion). AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK Het Hongaarse parlement. Foto AFP / Attila Kisbenedek

Het Hongaarse parlement keurde vanmiddag enkele wetsvoorstellen goed die mogelijk de besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie bemoeilijken over financiële hulp.

Ook een omstreden wetsvoorstel dat de politieke invloed op de centrale bank vergroot werd goedgekeurd. Eerder deze week brak een delegatie van EU en IMF gesprekken met de Hongaarse regering voortijdig af vanwege deze nieuwe wet. Hoewel Boedapest amendementen maakte aan het pakket aan nieuwe wetgeving, bleven de meest controversiële wetten ongewijzigd.

Hoewel critici klagen dat de Hongaarse centrale bank met de omstreden wet hiermee haar onafhankelijkheid verliest, ziet premier Viktor Orbán dit juist als een afrekening met het communistische verleden. Volgens Fidesz-partijgenoot Antal Rogan garandeert de wet juist “het onafhankelijk functioneren”.

Een andere wet die vanmiddag werd goedgekeurd maakt de weg vrij voor de fusie van de Nationale Bank van Hongarije en de financiële toezichthouder, wat volgens persbureau AP een demotie voor de president van de Centrale Bank. Rogan benadrukte dat er pas in de volgende ambtstermijn over een mogelijke fusie gesproken wordt.