Otterspeer leidt bij het NK sprint

Jonge schaatser won de 1.000 meter bij het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen. Bij de vrouwen staat Margot Boer eerste.

Hein Otterspeer gaat aan de leiding na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen. De 23-jarige schaatser uit Gouda schreef de 1.000 meter op zijn naam in 1.08,82 minuten. Hij troefde Stefan Groothuis (1.09,11) af. De titelverdediger moet zich tevreden stellen met de tweede plaats in het klassement.

Otterspeer eindigde op de 500 meter op gepaste afstand van winnaar Groothuis als derde, maar sloeg op de dubbele sprintafstand toe. Hij heeft een minimale voorsprong van eenhonderdste op Groothuis. Sjoerd de Vries eindigde op de 1.000 meter als vijfde en staat na de eerste dag op de derde plaats.

Bij de vrouwen gaat Margot Boer aan de leiding na de eerste dag. De 26-jarige schaatsster uit de Liga-ploeg verzamelde door haar derde plaats op de 500 meter en tweede plek op de kilometer een puntentotaal van 76.845. Ireen Wüst was in 1.15,72 minuten de snelste op de 1.000 meter en staat tweede.

Boer kwam op de dubbele sprintafstand tot een tijd van 1.16,45 minuten, maar had op de 500 meter eerder op de dag voldoende marge opgebouwd. In het klassement verdedigt ze een voorsprong van een tiende van een seconde op Wüst. Annette Gerritsen staat derde, Thijsje Oenema bezet de vierde plaats.

Vandaag worden de tweede 500 en 1.000 meter geschaatst. Op het NK zijn vier tickets voor het WK sprint in Calgary (28 en 29 januari) te verdienen. (Novum)