Optimisme over economie VS; euro en goud dalen

Zowel de koers van de euro als de prijs van goud eindigt dit jaar op een relatief laag niveau. Dat bleek vanmorgen op de financiële markten, waar de koersen van het edelmetaal en de Europese munt niet of nauwelijks herstelden van de daling die zij gisteren doormaakten.

De euro zakte gisteren naar 1,2856 Amerikaanse dollar per euro, en dat was het de laagste koers sinds januari van dit jaar. De munt veerde ietwat op, maar bleef vanmorgen hangen rond 1,2912 dollar.

De lage koers ligt niet zozeer aan de euro, maar aan de dollar. Het waren vooral relatief gunstige cijfers over de Amerikaanse economie die daar gisteren debet aan waren. Het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen bleef daar de afgelopen week hangen onder de 400.000, wat als een gunstig teken wordt gezien.

Verder was er goed nieuws van de woningmarkt, die zijn bodem bereikt lijkt te hebben, en wezen andere indicatoren op een opleving van de industriële activiteit in de regio Chicago, die vaak voorloopt op de rest van het land.

De kracht van de dollar hing samen met de zwakte van de goudprijs. Vanmorgen kostte goud 1.559,40 dollar per ounce (31,1 gram). Daaruit bleek nauwelijks herstel van de klap die de koers gisteren kreeg. Eerder dit jaar steeg de prijs nog boven de 1.900 euro.

De al maar klimmende prijs van goud werd destijds geacht te illustreren dat beleggers steeds minder vertrouwen hadden in de stabiliteit van het gehele financiële systeem. Gevreesd werd dat de belangrijkste munten zouden worden uitgehold door geldschepping en inflatie. Nu de prijs van goud daalt, is van die kritiek steeds minder te horen.

Als de stijgende dollar een teken is van een voorzichtig Amerikaans herstel, de dalende goudprijs afnemend wantrouwen laat zien en de zwakkere euro Europese exporteurs meer lucht geeft, dan zijn dat samen relatief gunstige ontwikkelingen voor beleggers.

De aandelenmarkten deden het de afgelopen week dan ook redelijk goed, hoewel van een oudejaarsrally geen sprake was. De AEX-index schommelde vanmorgen rond de 310 punten in een handel die vrijwel was stilgevallen omdat de grote institutionele beleggers vlak voor het einde van het jaar de boeken al gesloten hebben en nauwelijks meer handelen. De beurs leek af te sluiten met een winst van 1 procent voor de week en een stijging van 7 procent sinds half november. Dat neemt niet weg dat Nederlandse aandelen in het voorbije jaar een tiende van hun waarde verloren.

De Amerikaanse economie groeit weer: pagina 30