Nu Kim Jong-il er niet meer is, is ook zijn look-alike een beetje dood

Voor Kim Young-shik, die jarenlang Kim Jong-il imiteerde, voelt het alsof er een deel van hem is overleden.
Voor Kim Young-shik, die jarenlang Kim Jong-il imiteerde, voelt het alsof er een deel van hem is overleden.

Hij imiteerde zelfs het zwaaien van de Grote Leider tot in de perfectie. Maar nu Kim Jong-il overleden is, is het voor imitator Kim Young-shik waarschijnlijk ook gedaan. Volgens de winkelier voelt het alsof een deel van hemzelf gestorven is.

Vijftien jaar lang ging de Zuid-Koreaan met regelmaat als de Noord-Koreaanse leider door het leven. Hij speelde Kim Jong-il in verschillende commercials, een film (vermoedelijk niet deze) en op verjaardagspartijtjes. Hij zong zelfs liedjes op bruiloften, gehuld in het karakteristieke olijfgroene pak en de zonnebril. De Los Angeles Times interviewde hem vijf en een half jaar geleden al eens. “Soms voelt het alsof ik Kim Jong-il ben“, zei hij toen.

Voor Kim Young-shik, die jarenlang Kim Jong-il imiteerde, voelt het alsof er een deel van hem is overleden. Foto AFP / Prakash Singh

Maar nu vreest hij dat het over is, zegt hij in een interview met persbureau AFP. “Ik voel me leeg, alsof een deel van mij overleden is. Vrienden hebben wel geprobeerd me te troosten door te zeggen dat sommige mensen juist beroemder worden als ze dood zijn, maar ik denk dat dat voor Kim niet zal opgaan.”

Voor Kim Young-shik, die jarenlang Kim Jong-il imiteerde, voelt het alsof er een deel van hem is overleden. Foto AFP / Prakash Singh

De wanhoop klinkt nog wat sterker door bij wat hij aan het eind van het gesprek zegt: “Ik zou de rol graag nog spelen, maar ze vinden nu vast wel een ander. Iemand die op Kim Jong-un (de opvolger, red.) lijkt. Ze vroegen of mijn zoon misschien op hem leek, maar dat is niet zo. Anders had ik hem wel naar de auditie gestuurd.”

Foto’s AFP / Prakash Singh

    • Peter Zantingh