Noord-Korea is niet van plan van koers te veranderen

De opvolger van de onlangs overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, zijn zoon Kim Jong-un, tijdens de uitvaart van eerstgenoemde. Het land stelde zich vandaag ondanks de machtsoverdracht onverminderd oorlogszuchtig op.
De opvolger van de onlangs overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, zijn zoon Kim Jong-un, tijdens de uitvaart van eerstgenoemde. Het land stelde zich vandaag ondanks de machtsoverdracht onverminderd oorlogszuchtig op. Foto AFP / KCNA

Noord-Korea heeft vandaag de wereld gewaarschuwd dat het land geen softere houding zal aannemen ten opzichte van Zuid-Korea na de dood van Kim Jong-il. Het deed dat bij monde van de Nationale Defensiecommissie (NDC).

De NDC zei dat het nooit zaken zal doen met de conservatieve Zuid-Koreaanse regering van president Lee Myung-bak, die in 2008 een onvoorwaardelijk hulpprogramma aan haar noorderburen stopzette. “We stellen plechtig en vol vertrouwen dat de idiote politici in de wereld, onder wie de marionetten in Zuid-Korea, geen verandering van ons moeten verwachten”, aldus de NDC. “We zullen nooit zaken doen met de groep verraders van Lee Myung-bak.”

Op oorlogszuchtige toon zei een nieuwslezer op de Noord-Koreaanse staatstelevisie dat de “kwaadaardige wandaden” van de zuiderburen een toppunt bereikten toen de regering van Zuid-Korea haar burgers belette naar Noord-Korea te reizen om de laatste eer te bewijzen aan de overleden Kim Jong-il. Noord-Korea had voorafgaand aan de begrafenis van Kim Jong Il laten weten dat hoewel officiële delegaties niet welkom waren, burgers uit het zuiden wel bij de begrafenis aanwezig konden zijn.

    • Peter Zantingh