N-Korea laat harde taal horen aan adres Z-Korea

Noord-Korea heeft vanmorgen gewaarschuwd dat het zich niet verzoenlijker zal opstellen tegenover de buitenwereld en het buurland Zuid-Korea in het bijzonder dan onder de overleden leider Kim Jong-il. Maar het nieuwe bewind gooide de deur niet volledig dicht. Het zal zich blijven beijveren voor „verbeterde betrekkingen” met het buurland, liet de machtige Nationale Defensiecommissie in een verklaring weten.

„Wij verklaren plechtig en vol zelfvertrouwen dat de dwaze politici in de hele wereld, het marionettenbewind in Zuid-Korea incluis, geen enkele verandering van ons moeten verwachten”, aldus de verklaring. „We zullen nooit onderhandelen met de verraderskliek van Lee Myung-bak.” Dit laatste is een verwijzing naar de huidige Zuid-Koreaanse president, die tot woede van Noord-Korea de onvoorwaardelijke hulp aan het land in 2008 staakte.

In de verklaring werd de nieuwe leider, Kims jongste zoon Kim Jong-un, voor het eerste omschreven als de ‘Grote Leider’, een eretitel waarmee de overleden leider ook dikwijls werd aangeduid.

De staatstelevisie las de verklaring van de Defensiecommissie voor. Daarin werd ook de weigering van Zuid-Korea gehekeld om willekeurige burgers naar Noord-Korea te laten reizen om daar hun respect aan de overleden Kim Jong-il te betuigen. Dit ondanks een aanbod van de Noord-Koreaanse regering om hiervoor de grens te openen.

De rouwplechtigheden in Pyong-yang werden slechts bijgewoond door twee Zuid-Koreaanse delegaties, een van de weduwe van een oud-president en één van een weduwe van de oprichter van het grote Zuid-Koreaanse bedrijf Hyundai.

Zuid-Koreaanse analisten interpreteerden de boodschap uit Pyongyang als een poging de Zuid-Koreaanse leiders ervan te doordringen dat ze het nieuwe bewind niet moeten onderschatten. Koh Yu-hwan, een expert van de Dongguk-universiteit in Seoul, zei dat de harde verklaring ook bedoeld kan zijn als onderhandelingstactiek. Mocht Zuid-Korea toenadering zoeken tot Noord-Korea, dan verschaft Pyongyang zich met zijn harde taal meer mogelijkheden om concessies te verlangen. (AP)