Meer blauw op straat? Meer blauw achter de computer

Minder blauw op straat is niet het devies, maar juist meer blauw achter de computer. Er moet geïnvesteerd worden in internetrechercheurs, zegt vertrekkend korpschef in Twente Martin Sitalsing vandaag in de Volkskrant.

Volgens Sitalsing kunnen zulke rechercheurs voorspellen wat criminelen gaan doen. “We moeten onze informatiepositie verbeteren zodat we ons voorspellend vermogen vergroten. Als we informatie goed gebruiken, kunnen we niet alleen meer voorkomen, maar ook meer oplossen.”

Sitalsing is in zijn politieregio een ICT-project begonnen in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten en het Israëlische beveiligingsbedrijf Athena. Er wordt gewerkt aan software waarmee openbare informatie automatisch wordt gescand op afwijkende patronen.

Daarbij wordt onder meer Twitter in de gaten gehouden om verdachte situaties in kaart te brengen. Ook wordt gekeken naar criminaliteit rond onlinespellen als Habbo en naar het voorkomen van kinderporno.

Een Big Brother-project vindt Sitalsing het niet. “Er zijn zaken waarbij we achteraf zeggen: hadden we de internetfora maar goed in de gaten gehouden, dan zouden we de misdaad hebben kunnen voorkomen.” Hij verwacht geen problemen met het College Bescherming Persoonsgegevens.

    • Peter Zantingh