Levensgevaarlijk om journalist te zijn

Twee Zweedse journalisten werden deze week in Ethiopië veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, wegens ‘steun aan terrorisme’. Kort daarvoor maakte Reporters without Borders bekend dat het er wereldwijd niet goed voorstaat met de veiligheid van journalisten. Ze worden vermoord, gearresteerd en mishandeld. En ook met de persvrijheid gaat het niet goed. Niet alleen in landen als Noord-Korea en Turkmenistan. Er zijn ook zorgen over de Verenigde Staten, waar argumenten als ‘oorlog tegen terrorisme’ en ‘staatsveiligheid’ gebruikt worden om journalisten verdacht te maken. Of Frankrijk, waar de regering-Sarkozy geregeld dreigende taal uitslaat tegen de media. Wat zijn de cijfers en wat betekenen ze? En hoe vrij zijn de Nederlandse journalisten eigenlijk?

    • Anne Dohmen