Kortkolom kunst

Tekenaar Eric Heuvel krijgt Stripschapprijs

Rotterdam. Striptekenaar Eric Heuvel heeft de Stripschapprijs 2012 gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn gehele oeuvre, waaronder zijn historische strips over de Tweede Wereldoorlog, zoals De Ontdekking en De Zoektocht. De commissie van de Stripschapprijzen roemde Heuvel in een verklaring om zijn „heldere en degelijke vertelstijl”. Heuvel bleef, ondanks zijn internationale succes, in een „typisch Nederlandse variant van de klarelijnstijl” werken. Strips van de 51-jarige striptekenaar werden vertaald in onder andere het Duits, Engels, Pools en Hebreeuws. Heuvel wint een oorkonde van beeldhouwer Ton van Beest. (Novum)

Tuschinski veilt tapijt voor goed doel

Rotterdam. Vrijdag 13 januari 2012 krijgt bioscoop Tuschinski in Amsterdam een nieuw haltapijt. Het huidige, handgeknoopte tapijt wordt sinds maandag in 34 delen met verschillende afmetingen geveild voor een goed doel. De Anne Frank Stichting zal de opbrengst besteden aan educatieve projecten. Het te veilen tapijt is zo’n 130 vierkante meter groot en ligt sinds 1984 in de hal van Pathé Tuschinski. Het is het vierde tapijt sinds de opening van de bioscoop in 1921 en het is geknoopt in Marrakech, Marokko. Tot maandag 9 januari kan iedereen een bod op delen van het tapijt uitbrengen op de daarvoor opgerichte site www.tuschinskitapijtveiling.nl. (NRC)

Duizenden spullen uit Titanic geveild

NEW YORK. Meer dan 5.500 objecten uit de Titanic, zoals porselein en delen van de romp, gaan 1 april onder de hamer bij veilinghuis Guernsey in New York. De waarde ligt rond de 146 miljoen euro, schat Premier Exhibitions, het moederbedrijf van de officiële berger van het wrak. De verkoop moet wel nog door de rechter worden goedgekeurd. In 2010 besloot een rechter dat de spullen toegankelijk moeten blijven voor toekomstige generaties. Het eventuele resultaat van de veiling wordt op 15 april, de honderdste verjaardag van het zinken van de Titanic, bekendgemaakt. De Titanic verging in 1912 op zijn eerste reis nadat het schip was ingevaren op een ijsberg. Meer dan 1.500 van de ruim 2.000 opvarenden kwamen om het leven. (Novum)

Schilderij Da Vinci te goed schoongemaakt

Amsterdam. Het schilderij De Maagd en Kind met Sint Anna van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs is te grondig schoongemaakt. Het doek uit omstreeks 1510 is daardoor veel lichter geworden dan de renaissanceschilder bedoeld had. Dat menen althans twee vooraanstaande kunstkenners in Frankrijk. De twee zijn uit protest teruggetreden uit de adviescommissie van het Louvre die verantwoordelijk was voor de restauratie van het schilderij, meldde het Britse dagblad The Guardian deze week. De overambitieuze schoonmaak zou de voorkeur zijn geweest van twee restaurateurs van de Londense National Gallery die ook in de adviescommissie van het Louvre zitten. Op 3 januari buigt een kleine selectie kenners zich over het werk. Daarna wordt besloten of het moet worden bijgewerkt. (Novum)

Actrice Schluter weg bij Midzomernachtdroom

Rotterdam. Actrice Ariane Schluter, die een hoofdrol speelt als elfenkoningin Titania in de productie Midzomernachtdroom van het Nationale Toneel, is door haar rug gegaan en kan niet meer spelen in de voorstelling. Schluter wordt vervangen door actrice Tamar van den Dop. Shakespeares kolderieke Midzomernachtdroom is het grotezaaldebuut van Theu Boermans als artistiek leider bij het Nationale Toneel. (NRC)