Kortkolom economie

Tweede directeur weg bij SNS in week tijd

Rotterdam. Voor de tweede keer in een week tijd stapt een directielid van SNS Reaal op. Bestuurder Hessel Dikkers verlaat per 31 december de directie van de Utrechtse bankverzekeraar. Dikkers werkte sinds 2008 bij het bedrijf als lid van de directie van de bank. Dikkers functie, bestuurder belast met informatie, is komen te vervallen door de komst van Win Henk Steenpoorte als technologiebestuurder. Steenpoorte begon op 15 september. Vorige week maakte SNS Reaal bekend dat Henk Kroeze per 30 april 2012 aftreedt als voorzitter van de directie van SNS Bank. Kroeze werkte sinds 2005 als financieel bestuurder bij SNS Bank, en vanaf 2009 als directievoorzitter. SNS kwam als enige grote Nederlandse bank niet door een recente Europese stresstest en moet voor juli 2012 extra kapitaal aantrekken. De bank heeft ook nog steeds een deel van de staatssteun die het in 2008 ontving niet terug betaald. Vorige week werd bekend dat SNS momenteel nauwelijks nog nieuwe hypotheken verstrekt. (NRC)

Banken lenen weer recordbedrag bij ECB

Rotterdam. Het gebruik van de eendagsleenfaciliteit van de Europese Centrale Bank (ECB) door banken in de eurozone kwam donderdag uit op een recordniveau sinds februari 2011. Banken leenden op donderdag voor 17,3 miljard euro van de ECB, een scherp hoger leenbedrag dan de 4,3 miljard euro op woensdag, meldt de ECB vrijdag. Banken parkeerden donderdag voor 445,7 miljard euro bij de ECB, tegen 436,6 miljard woensdag. Het deposito voor een dag van de centrale bank bereikte eerder deze week een recordhoogte van 452 miljard euro. In plaats van de extra financiering op lange termijn uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, potten banken het overschot aan financiering liever op bij de ECB. Traditioneel is dat oppotten aan het eind van een kalenderjaar populairder dan anders. (Novum)

Aantal faillissementen licht gestegen

Rotterdam. Het aantal faillissementen is dit jaar licht gestegen. In totaal werden 10.151 bedrijven en personen failliet verklaard tegen 10.064 in 2010. De vastgoedsector en de horeca zagen de meeste ondernemers bankroet gaan. Dat meldt faillissementsdossier.nl op basis van de gegevens van alle faillissementen en surseances in Nederland. (Novum)