Kortkolom binnenland

Somaliërs breken tenten bij Ter Apel op

Ter Apel. De Somaliërs die sinds Eerste Kerstdag actievoeren bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel breken hun tentenkamp op. Gisteravond aanvaardden ze het aanbod van de immigratie- en naturalisatiedienst IND om een nieuwe asielaanvraag in te dienen. De nacht brachten ze door in het aanmeldcentrum. In het kamp zaten enkele tientallen uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers, bijgestaan door sympathisanten. De Somaliërs vinden terugkeer naar hun land te onveilig en zeiden dat zij nu gedwongen zijn in Nederland op straat te leven. Ze eisten permanente opvang. De burgemeester van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, had de Somaliërs gesommeerd voor gistermiddag hun tentenkamp op te breken. (Novum)

Opnieuw botst een schip tegen Botlekbrug

Rotterdam. Opnieuw is een schip tegen de Botlekbrug in het Rotterdamse havengebied gevaren. De botsing vond gisteren rond 21.15 uur plaats. De stuurhut en een auto die op het dek stond werden van het schip geslagen en kwamen in het water terecht. Voor zover bekend raakte niemand gewond, aldus een politiewoordvoerder. De oorzaak van de botsing is onbekend. Het verkeer kon ondanks de aanvaring gewoon gebruik blijven maken van de brug. Het schip is naar een veilige plek gesleept en de auto is uit het water gehaald. Het Havenbedrijf Rotterdam bekijkt of schade is ontstaan aan de brug. Eind vorige maand botste ook een schip tegen de brug. In dit geval ging het om een binnenvaartschip dat te hoog bleek. Ook hierbij werd de stuurhut losgeslagen. Een opvarende raakte gewond bij dit incident. (Novum)

Stal afgebrand: 700 kalveren omgekomen

Hertme. Bij een brand in een stal in de Overijsselse plaats Hertme zijn in de nacht van gisteren op vandaag zevenhonderd kalveren omgekomen. De dieren stikten door de rook die vrijkwam bij de brand. De brandweer slaagde erin te voorkomen dat naastgelegen stallen met kalveren in brand vlogen, aldus een woordvoerder. Omdat de brand pas laat werd ontdekt, konden de kalveren niet meer worden gered. De oorzaak van de brand is onbekend. De stal brandde volledig uit. (Novum)

OM bekijkt achterlaten gehandicapte in busje

Dordrecht. Het Openbaar Ministerie in Dordrecht is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een 57-jarige taxichauffeur die een 36-jarige gehandicapte man uit Sliedrecht ongeveer een etmaal in een busje had laten zitten. De gehandicapte man raakte licht onderkoeld. De chauffeur uit Hardinxveld-Giessendam was hem vergeten. De taxichauffeur wordt verdacht van het verlaten van een hulpbehoevende. Het onderzoek betekent niet automatisch dat de chauffeur wordt vervolgd. (Novum)