Italië leent goedkoper

Maar beleggers zijn niet bereid staatsobligaties te kopen tegen de rentepercentages die Italië wenst.

De kosten voor Italië om te lenen op de internationale kapitaalmarkten zijn gisteren gedaald. Normaal gesproken zou dat een positief signaal zijn dat probleemland Italië het vertrouwen van beleggers herwint. Maar het Italiaanse staatsagentschap van Financiën slaagde er niet in het beoogde bedrag op te halen bij beleggers.

Aanvankelijk hoopte Italië 8,5 miljard euro op te halen. Uiteindelijk veilde het land 7 miljard euro aan staatsobligaties. Volgens analisten betekent dit dat beleggers niet bereid zijn Italiaanse staatsobligaties te kopen tegen rentepercentages die Italië acceptabel vindt.

Bij een veiling van staatsobligaties met een looptijd van tien jaar betaalde Italië 6,98 procent rente. Bij een soortgelijke veiling vorige maand betaalde Italië nog 7,56 procent. Ondanks de lagere rente blijft Italië het middelpunt van de eurocrisis. Volgend jaar moet het land 450 miljard euro aan schuld opnieuw financieren. Hoe hoog de rentekosten voor Italië zullen zijn, hangt af van het vertrouwen in de hervormingsagenda van premier Monti. Die komt naar verwachting begin 2012. (NRC)