ING voltooit verkoop van verzekeraar in Zuid-Amerika

Met de afronding van de verkoop van haar Zuid-Amerikaanse verzekeringstak aan de Colombiaanse Grupo Sura, heeft ING een jaar van grote uitverkoop afgesloten.

Gisteravond kondigde het concern aan de verkoop ter waarde van 2,65 miljard euro te hebben afgerond. Op de transactie die in zomer werd aangekondigd maakt ING een boekwinst van „ongeveer 1 miljard euro”.

Op last van de Europese Commissie dient het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern zijn activiteiten grondig te saneren, in ruil voor de staatssteun die het in 2008 en 2009 heeft ontvangen. Hoewel het bestuur van het bedrijf tegen de als onevenredig streng ervaren maatregelen bezwaar aantekende bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, zette het bedrijf de rigoureuze afslanking al wel in. De procedure voor het Hof loopt nog steeds.

Het meest ingrijpende besluit was om het concern op te splitsen tussen de verzekeringsdivisie en de bank. Dat lag overigens wel in de lijn van de strategie die ING-topman Jan Hommen zelf had uitgestippeld.

In het afgelopen jaar verkocht ING voor ruim 10 miljard aan activiteiten. De aangekondigde verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct aan Capital One is de grootste deal. Met het afstoten van deze divisie, dat met een waarde van 6,3 miljard euro de grootste Nederlandse zakentransactie van het jaar was, heeft ING de meeste moeite. Ook verkocht ING zijn autolease-tak aan BMW en de vastgoeddochter ING Real Estate aan CB Richard Ellis. Beide transacties leverden zo’n 700 miljoen euro op.

Het desinvesteringsprogramma van ING is nog niet afgerond. In Nederland probeert het al ruim een jaar de hypotheekbank Westland Utrecht te verkopen, maar dat blijkt in de huidige markt erg lastig. Eerder deze week staakte ING het plan om de Belgische verzekeringstak afzonderlijk te verkopen.