Infographic: de verwoestende natuurrampen van 2011

AFP PICTURES OF THE YEAR 2011 Luxury houses teeter on the edge after landslides in Redcliffs near Christchurch on February 27, 2011, after a 6.3 earthquake devastated New Zealand's second city and surrounding towns on February 22. The quake caused more damage than the 7.1 magnitude quake that hit the city on September 4, 2010 and has killed at least 146 people. AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD
AFP PICTURES OF THE YEAR 2011 Luxury houses teeter on the edge after landslides in Redcliffs near Christchurch on February 27, 2011, after a 6.3 earthquake devastated New Zealand's second city and surrounding towns on February 22. The quake caused more damage than the 7.1 magnitude quake that hit the city on September 4, 2010 and has killed at least 146 people. AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD Huizen op de rand van een afgrond nadat een aardbeving in Nieuw-Zeeland voor aardverschuivingen zorgde. (februari) Foto AFP / Torsten Blackwood

Aardbevingen, vloedgolven, overstromingen, branden.. ook 2011 is rijk aan dodelijke natuurrampen. De VS kregen tornado’s voor de kiezen, Japan een tsunami en Nieuw-Zeeland een aardbeving. Een infographic.

Hevig natuurgeweld trof ook China, Turkije, de Filipijnen, Thailand, Birma, Pakistan en Brazilië. Bekijk de kille cijfers in onderstaande infographic.

Dodelijkste natuurrampen 2011

Bij de zeebeving bij Japan, die zich zo’n 130 kilometer ten oosten van Sendai voordeed, ontstond een tsunami waarbij duizenden mensen omkwamen. Volgens de officiele tellingen 15.451, maar er zijn nog altijd meer dan 7500 mensen vermist. Op sommige plekken kwam het water tien kilometer landinwaarts. Er werden golven van 40 meter hoog gemeten.

Ook de Verenigde Staten kregen te maken met natuurgeweld. Het tornado-seizoen was uitzonderlijk hevig. Eind april kwamen 350 mensen om bij een serie tornado’s en stormen. Het werd de op één na dodelijkste tornado-uitbraak in de VS ooit. Alleen in 1925 vielen meer doden. Qua tornado’s zal 2011 sowieso de boeken in gaan als bijzonder dodelijk. Wereldwijd kwamen zeker 576 mensen om bij twisters. Verreweg de meesten in Amerika: 552 in totaal. In de voorgaande tien jaar bij elkaar opgeteld in de VS waren dat er in totaal ‘slechts’ 564.

Klik op de foto om een terugblik op natuurrampen in 2011 te bekijken:

Joplin na tornado

Na een tornado ligt een wijk in Bridgeton, Missouri vol met puin. (mei) Foto AP / Jeff RobersonNa een tornado ligt een wijk in Bridgeton, Missouri vol met puin. (mei) Foto AP / Jeff Roberson

    • Peter van der Ploeg