‘Honderdduizenden Syriërs betogen tegen bewind Assad’

Demonstranten in een plaats nabij de Syrische stad Idlib, vorige week vrijdag gefotografeerd. Foto Reuters

In heel Syrië zijn vanmiddag volgens activisten honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Assad. In de centraal gelegen stad Hama zouden ordetroepen zeker vijf mensen hebben doodgeschoten.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde vanmiddag dat deserteurs uit het leger in Douma in gevecht raakten met soldaten van het regeringsleger. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen was rond twee uur nog niet bekend. Rond het begin van de middag waren in Douma tienduizenden demonstranten tegen het regime op de been. Er zouden 24 gewonden zijn gevallen toen betogers met stenen naar de ordetroepen gooiden.

Vanuit verschillende Syrische steden maken activisten melding van grote demonstraties. In Idlib, gelegen in het noordwesten van Syrië, zijn na het middaggebed een kwart miljoen demonstranten op straat gezien. In Hama en Homs zouden tienduizenden mensen aan betogingen hebben deelgenomen. De protestdag van vandaag lijkt een van de meest hevige van de al negen maanden durende volksopstand tegen het regime van Assad.

Hieronder een filmpje met beelden van demonstraties in de Syrische plaats Kaferoma:

Belangrijke gewapende oppositiegroep legt wapens neer

Syrische activisten riepen vanochtend al op tot het houden van nieuwe massademonstraties tegen Assad. Ook kondigde het Vrije Syrische Leger, een groep van voornamelijk naar de oppositie overgelopen militairen, aan de aanvallen op Syrische regeringsdoelen te staken zolang de waarnemers van de Arabische Liga in het land zijn. De opdracht van de waarnemers is om te controleren of het Syrische regime zich aan zijn belofte houdt om geen geweld meer te gebruiken tegen vreedzame betogers.

    • Pim van den Dool