Ham ter ere van 125 jaar cola

Nog net op tijd: bijna was 2011 voorbij gegaan zonder de 125ste verjaardag van Coca-Cola te vieren. Op 8 mei 1886 brouwde apotheker John Pemberton in Atlanta een nieuwe drank die niet alleen verfrissend en opwekkend was, maar ook heilzaam tegen hoest, hoofdpijn en hysterie. Officieel is het recept geheim, maar op goede gronden neemt

Nog net op tijd: bijna was 2011 voorbij gegaan zonder de 125ste verjaardag van Coca-Cola te vieren. Op 8 mei 1886 brouwde apotheker John Pemberton in Atlanta een nieuwe drank die niet alleen verfrissend en opwekkend was, maar ook heilzaam tegen hoest, hoofdpijn en hysterie.

Officieel is het recept geheim, maar op goede gronden neemt men aan dat sinaasappel-, citroen-, nootmuskaat-, kaneel-, koriander- en oranjebloesemolie smaakbepalende ingrediënten zijn. Verder bestaat cola vooral uit water en suiker, veel suiker. Er zouden regionale verschillen zijn in de samenstelling van het extract, opgelegd door lokale regelgeving en smaakvoorkeur. Het fijne krijgen we niet te weten. Het is waarschijnlijk dat smaakverschillen ook worden veroorzaakt door het plaatselijk gebruikte water en de kwaliteit van de suiker.

Voor sommige fijnproevers staat cola voor het culinaire kwaad, het symbool van smaakvervlakking en banale eetgewoontes. Met sympathieke gastronomische tegendraadsheid propageerde Nigella Lawson al jaren geleden het koken met cola. Door haar aangespoord probeerde ik recepten met ham en kipdrumsticks. De resultaten smaakten beter dan verwacht. De gekruide smaak doet sterk aan gemarineerde spareribs en andere barbecuegerechten denken. Je moet van zoet houden, maar je hebt wat om over te praten aan tafel. En in de keuken, want iedereen komt graag even in de pan loeren. Een recept voor kipdrumsticks in cola van Janneke Vreugdenhil kan je op www.nrcnext.nl/koken/2009/12/31/coca-cola-kip terugvinden.

Ik geneerde me enigszins voor mijn vrije interpretatie van het recept voor ham in cola van Nigella Lawson, die was beperkt tot het eenvoudigste deel van de bereiding. Het iets bewerkelijker deel, het glaceren van de ham, liet ik achterwege. Nu blijkt dat Nigella, naar eigen zeggen, vaak hetzelfde doet.

Voor huiselijk gebruik neem ik geen grote ham, maar zo’n kleintje van 400 tot 600 gram dat bij slager en supermarkt is te krijgen. Gebruik per 500 gram ham een halve liter Coca-Cola. Doe de cola, het hammetje en een doormidden gesneden, geschilde ui in een braadpan. Breng de cola aan de kook. Leg het deksel op de pan met een klein kiertje. Zet het vuur laag, maar zorg dat de cola licht blijft borrelen. Gaar het hammetje. Reken op 45 minuten voor 500 gram en een half uur extra voor elke 500 gram meer. Keer het hammetje af en toe en vul de cola aan als er te veel vocht verdampt.

Haal het deksel van de pan als het hammetje gaar is. Voeg, als u dat lekker vindt, nog wat extra smaak toe. Roer bijvoorbeeld wat mosterd, tomatenketchup en bruine suiker door het stoofvocht. De liefhebbers van heet zullen chilivlokken of iets anders in de pepersfeer waarderen. Laat het stoofvocht inkoken tot een stroop. Wentel het hammetje een paar keer door de stroop. Serveer de ham warm of lauw in plakken gesneden. En ja, wat moet je daar nu bij drinken?

Hammetje in cola

Voor vier personen:

hammetje van ongeveer 500 gram

halve liter Coca-Cola

kleine ui

Eventueel mosterd, tomatenketchup, bruine suiker en chilivlokken

    • Joep Habets