Groothuis sprintkampioen voor vierde keer - Boer prolongeert titel bij vrouwen

Stefan Groothuis is voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen sprint geworden. Bij de vrouwen pakte Margot Boer haar derde sprinttitel.

Groothuis was op de 1000 meter in een rechtstreeks duel te sterk voor Hein Otterspeer, die het klassement het hele weekeinde had aangevoerd. Groothuis, die in totaal al vijf nationale titels op de sprint pakte, maakte met een tijd van 1.08,85 minuten een achterstand van 0,85 seconden ruimschoots goed.

Otterspeer moest in 1.10,05 genoegen nemen met de negende plaats op de dubbele sprintafstand, maar eindigt wel als tweede in het klassement. Sjoerd de Vries sluit het NK sprint af als derde door een vierde tijd op de 1000 meter in 1.09,47. Hij moest Michel Mulder (1.09,36) en Pim Schipper (1.09,40) vrijdag wel voorrang verlenen.

Boer had aan een derde plaats op de duizend meter (1.16,50) genoeg om haar titel te prolongeren. Haar naaste concurrente Thijsje Oenema werd in 1.17,27 zesde, maar behield wel het zilver. Marrit Leenstra won dankzij een uitstekende 1.15,64 de kilometer en sprong naar de derde plaats op het podium.

Ireen Wüst, die ook haar zinnen had gezet op een podiumplaats, kon haar goede optreden van donderdag niet evenaren. De Goirlese zette in 1.15,97 de tweede tijd neer op de 1000 meter, maar gaf 33 honderdsten toe op Leenstra en werd uiteindelijk vijfde. Annette Gerritsen kwam in 1.16,99 tot de vijfde tijd op de slotafstand. De Ilpendamse, in 2010 nog kampioene, bezette na vier afstanden de vierde plaats.

    • Marije Willems