GroenLinks wil opheldering over declaraties DNB

GroenLinks wil van minister van Financiën Jan Kees de Jager opheldering over declaraties van de directie van De Nederlandsche Bank (DNB).

Aanleiding vormt een onderzoek van RTL Z waaruit blijkt dat de directie van DNB jarenlang onkosten heeft kunnen declareren, zonder dat daar externe controle op was. RTL baseert zich op een brief van de advocaat van DNB, die de omroep verkreeg uit een aangespande WOB-procedure.

De declaraties van DNB werden niet door een externe accountant gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld bij de Autoriteit Financiële Markten gebruikelijk is. En dat terwijl staatssecretaris van Financiën Frans Weekers onlangs nog in de Kamer zei dat het goed zit met de controle.

Vorige maand zei Klaas Knot, de nieuwe president van de DNB, nog dat DNB voortaan alle declaraties van haar directieleden openbaar maakt. DNB is één van de laatste instellingen met een publieke taak die over bestuurdersdeclaraties geen openheid van zaken geven. Onder het bewind van Knot streeft de top van de centrale bank nu naar nieuwe openheid. “Wij zijn een publieke instelling en we werken met publiek geld”, aldus Knot.

    • Marije Willems