Dé goal van 2011? De keuze is reuze, lekker kijken en kiezen

Het is ondoenlijk om de beste goal van het jaar te selecteren. Een voorselectie? À la. Maar een definitieve keuze maakt u het liefst toch lekker zelf? Roept u maar!

Het is ondoenlijk om de beste goal van het jaar te selecteren. Een voorselectie, à la, maar een definitieve keuze maakt u het liefst toch lekker zelf? Roept u maar!

Er is een officiële toekenning voor het doelpunt van het jaar. De FIFA regelt dat dan op 9 januari tijdens de verkiezing van Europees voetballer van 2011. Na een eerste inventarisatie waaruit tien treffers kwamen bovendrijven zijn drie kandidaten over:

Neymar fabuleus tegen Flamengo
Het Braziliaanse wonderkind van Santos krijgt in juni aan de zijlijn de bal, loost twee verdedigers door de bal achter het standbeen te halen en zet het op een lopen. Na een een-twee volgt in volle vaart eenzelfde beweging. Alleen het afmaken an sich is minder spectaculair.

Messi mag niet ontbreken
Onder die noemer zit ‘ie er vast bij. Tuurlijk, het prachtige mini-stiftje waarmee Messi de Arsenal-goalie kleineert is een geniale ingeving. En de voorgaande actie van Iniesta was fijn. Maar had deze goal uit maart erbij gezeten als een ander hem had gemaakt? Alhoewel, wie anders dan Messi kan dit bedenken?

http://youtu.be/N42dkvKrSj8

Rooney weergaloos
De omhaal van ‘Roons’ in de Manchester Derby van februari is er zo een die voor altijd een plekje in het geheugen heeft gekregen. Woorden zijn niet nodig.

Stemmen op de FIFA goal van het jaar kan overigens online tot 9 januari.

Onze Goal van het Weekend-pareltjes

Elke maandagochtend brengt nrc.nl de Goal van het Weekend. En daaruit komen nog wel wat aardige toevoegingen op de FIFA-selectie. Zo hadden we die corner die Roberto Carlos in één keer binnen schoot en een soortgelijke wondertrap van Kafoumbi Coulibaly.

En uit eigen land kwam natuurlijk die heerlijke goal van Theo Janssen tijdens FC Twente-PSV een een fantastische knaller van de voet van Pa-Modou Kah. En onlangs was Robin van Persie nog winnaar van onze eervolle titel.

Het mooiste eigen doelpunt van 2011

Een van de mooiste treffers die we zagen komt helemaal niet in aanmerking voor een prijs. Helaas voor de Nigeriaan Festus Baise van het Chinese Citizen AA verdween zijn inzet op fabelachtige wijze in eigen doel:

Geen goals, wel oogstrelend

En dan zijn er natuurlijk nog altijd die heerlijke acties waarvan de commentator dan zegt dat het ‘schoolpleintjesvoetbal’ is. Ze leveren soms wat op, soms ook helemaal niks. Maar dat maakt geen moer uit want het zijn juist deze momenten die hele volksstammen doen uitkijken naar het weekend. De beste bewegingen van 2011:

http://youtu.be/jwA2nbMw400

    • Jules Seegers