Gemeente wil meer belasting heffen

Tweederde van de wethouders financiën wil meer lokale belasting kunnen heffen. Nu hebben gemeenten daarvoor beperkte mogelijkheden. Alleen via verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor vastgoedeigenaren kan extra geld worden binnengehaald.

In een enquête van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau OverheidInNederland.nl zegt 67 procent van de wethouders dat zij ruimere mogelijkheden wensen. Anders kunnen zij hun groeiende takenpakket niet goed uitvoeren. Gemeenten nemen de komende jaren veel taken van Rijk en provincie over, zoals de jeugdzorg en de sociale werkvoorziening, maar het Rijk geeft hun daarvoor minder geld.

De vrijheid van gemeenten om zelf belastingen te heffen is de laatste jaren alleen maar teruggelopen. In 2006 schafte toenmalig minister Zalm (Financiën, VVD) een deel van de ozb af. Ongeveer 8 procent van de gemeentelijke inkomsten (totaal 52 miljard euro) komt dit jaar uit lokale belastingen.

Het is de vraag of de lokale bestuurders weerklank in Den Haag zullen vinden. Oud-minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) – twee weken geleden vertrokken naar de Raad van State – liet de wethouders van de grote steden begin deze maand weten niet te willen praten over meer belastingvrijheid voor gemeenten. Wethouders van dertien grote steden hadden hierom gevraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de wethouders vindt dat te veel wordt bezuinigd op gemeenten. Aan het onderzoek deden 140 wethouders mee. De helft van hen is lid van VVD of CDA.

In het nieuws: pagina 4-5