Dochter Ezra Pound vecht tegen fascistische groep

Op 13 december schoot de vijftigjarige Gianluca Casseri in Florence vijf Senegalezen neer, van wie er twee, Samb Modou (40) en Diop Mor (54), overleden.

Casseri, die kort na zijn daad zelfmoord pleegde in een door politieagenten omsingelde parkeergarage, woonde in het verleden in Toscane bijeenkomsten bij van de zogenoemde Casa Pound, een Italiaanse, fascistische organisatie. Het uit zo’n vijfduizend leden bestaande Casa Pound heeft zich na de gebeurtenissen op 13 december onmiddellijk van Casseri gedistantieerd.

Maar met alleen afstand nemen van Casseri’s daad doet het van oorsprong Romeinse Casa Pound niet genoeg, zo liet Mary de Rachewiltz in de Britse krant The Guardian optekenen.

De Rachewiltz is de dochter van Ezra Pound (1885-1972), de Amerikaanse modernistische dichter met fascistische sympathieën aan wie Casa Pound zijn naam ontleende. De Rachewiltz noemt de blootgelegde connectie tussen Casseri en Casa Pound „de laatste druppel” en probeert er nu middels een rechtszaak voor te zorgen dat Casa Pound niet langer de naam van haar vader mag gebruiken. Eerdere pogingen van De Rachewiltz om hetzelfde te bewerkstelligen liepen op niets uit.

„De naam Pound zou niet verbonden mogen zijn aan een organisatie met zo’n politieke overtuiging”, aldus de 86-jarige De Rachewiltz, die in Noord-Italië woont en in het verleden in Florence studeerde.

In dezelfde Guardian liet een lid van Casa Pound zich uit over De Rachewiltz’ eis. „We vinden het een heel vervelende situatie. De Rachewiltz weet niet waar we voor staan. We zijn niet racistisch of gewelddadig”, aldus Simone di Stefano. „We hadden dit meningsverschil graag buiten de rechtszaal willen oplossen. Maar de naam Pound is geen merk en iedereen mag iets met zijn ideeën doen.”

Daar neemt De Rachewiltz geen genoegen mee. „Pound was niet links of rechts en je moet zijn Cantos [Pounds bekende epische gedicht, red.] begrijpen om dat in te zien. Het is ook een kwestie van stijl. Ik heb foto’s gezien van de leider van Casa Pound en zijn kale kop maakt op mij weinig indruk.”