December als dikmaker

Tijdens de kerstvakantie beantwoorden we op de Achterpagina een eindejaarsvraag. Vandaag: Word je dikker tijdens de feestdagen?

None

Bijna dagelijks worden redactievergaderingen deze maand opgeleukt met pepernoten en kerstkransjes. Tijdens zo’n vergadering rijst de vraag: word je dikker in december?

We hebben de chocoladeletters nog niet verwerkt, of de eerste kerstborrels dienen zich aan. En daarna: copieuze kerstdiners, oliebollen en nieuwjaarsborrels. Plus, in alle gevallen, drank. Veel drank.

Blijft ons lichaam ongeschonden?

Helaas. De winter is sowieso al een dikmaker, vertelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. Want dan zitten mensen meer binnen, bewegen ze minder en eten zwaarder. Biologisch verklaarbaar: „Bijna alle dieren zijn geprogrammeerd om dikker te worden in de winter. Die reserves hebben ze nodig, want je weet nooit zeker of er genoeg eten is.”

En helaas, zegt psycholoog en afvaldeskundige Tatjana van Strien, hebben wij mensen die neiging tot ‘eten als er eten is’ ook meegekregen. Extern eten, heet dat: gebaseerd op externe impulsen en niet op interne gevoelens van honger en verzadiging. Wat gebeurt er als er een schaal met lekkers voorbijkomt op een kerstborrel? Iedereen pakt.

Gemiddeld worden we tijdens de winter een halve kilo zwaarder. Seidell: „Je ziet in de statistieken dat de gewichtsstijging tijdens de feestdagen met nog wat extra bergjes omhooggaat. En in de zomer raken we die halve kilo vaak niet helemaal kwijt. Zo stapelen de onsjes zich op.”

Is het erg, dat geschrans en gezuip in december? Het zijn maar een paar dagen, zegt Seidell. „Als je alle andere dagen van het jaar wel gezond eet, geeft het niet.” Je mag dus best feesten, maar zet het daarna niet door. „In januari moet je compenseren. Ga even terug naar een kariger voedingspatroon dan normaal.”

Van Strien is strenger. Geef niet toe aan de neiging alles op te eten wat voorbij komt, zegt ze. „Vraag je af: heb ik hier écht zin in?” Want lijnen in januari houden de meeste mensen niet vol. Afvallen is moeilijker dan aankomen. Nog erger is het als je toch al regelmatig lijnt. „Wie al veel lijnpogingen achter de rug heeft, valt niet meer af. Dat is géén fabeltje.” Dus, net als met drank: „Geniet, maar eet met mate.” Overigens, voegt ze vilein toe, onderschat die drank niet: „Om drie glazen wijn kwijt te raken, moet je anderhalf uur lopen.”

Anne Dohmen

Sommige vragen in deze rubriek verschenen eerder als next question in nrc.next en in Hoe sms’t een Chinees? Uitgeverij Maarten, 211 blz.

    • Anne Dohmen