De veelzijdige Judi Dench

scene uit de film Quantum of Solace (2008) FOTO: Sony Pictures Judi Dench
scene uit de film Quantum of Solace (2008) FOTO: Sony Pictures Judi Dench EON Productions

Hoewel ze in Engeland altijd bekend is geweest, brak actrice Judi Dench wereldwijd pas op 61-jarige leeftijd door toen ze de rol van M in de James Bond-reeks overnam. De seksewijziging van M gaf de serie een frisse injectie. Zij had de broek aan en was Bond graag de baas, zoals bleek uit de vele memorabele dialogen uit Golden-Eye (1995). Beroemd werd M’s oordeel over Bond: „I think you’re a sexist, misogynist dinosaur. A relic of the Cold War, whose boyish charms are wasted on me.”

Het eerste wat opvalt aan haar loopbaan is de veelzijdigheid ervan, zoals ook blijkt uit de titel van de hommage aan Dench die de BBC vanavond uitzendt: The Many Faces of Dame Judi Dench. Ze speelde bij de Royal Shakespeare Company, zong op West End de hoofdrol in de musical Cabaret (1968) en was op televisie te zien in zowel sitcoms als historische series, als As Time Goes By en Cranford.

In 1965 won zij haar eerste BAFTA award als ‘Most Promising Newcomer to Leading Film Roles’ voor haar rol in Four in the Morning. Er zouden nog vele prijzen volgen, onder andere voor de prachtige kostuumfilm Mrs. Brown.

Hoewel ze net 77 is geworden, is Dench van plan door te gaan totdat ze er dood bij neervalt, liet ze zich in een recent interview ontvallen. Gelukkig maar.

André Waardenburg

    • André Waardenburg