Nieuw eilandje ontstaan in de Rode Zee

Een combinatie van twee satellietfoto’s van de NASA: de bovenste is gemaakt op 23 december 2011, de onderste op 24 oktober 2007. Op de bovenste is te zien dat er een nieuw eilandje ontstaan is. Foto AFP / NASA

De Rode Zee heeft er sinds deze maand een nieuw eiland bij. Op satellietbeelden van de NASA is duidelijk te zien dat een onderzeese vulkaanuitbarsting heeft gezorgd voor de geboorte van een nieuw kind in de Zubair-familie.

De Zubair-groep is een groep van tien eilanden voor de westkust van Jemen (zie de kaart hieronder), waar de tektonische platen van het Afrikaanse en Arabische land langzaam uit elkaar schuiven.


Grotere kaart weergeven

Vissers merkten deze maand op dat een vulkaan in de zee lavafonteinen de lucht in spoot. De NASA bekeek vervolgens de satellietbeelden en zag wat wij in de foto boven dit artikel zien: een nieuw eiland, met een rookpluim erboven.

Het nieuwe eiland heeft nog geen naam. Misschien hoeft dat ook niet, want het is nog niet zeker of het permanent is. Wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat het eiland binnenkort weer in zee zakt.

Het gaat overigens om een familie van kleine eilandjes: ze zijn stuk voor stuk niet langer dan vijf kilometer.

    • Peter Zantingh