Bananen, lijken en pasteitjes: de meest bizarre fatwa’s van 2011

De Egyptische moefti Ali Gomaa, verbonden aan de universiteit Al-Azhar in Kairo. Foto AFP / Khaled Desouki

In de Arabische wereld stonden dit jaar de vele volksopstanden tegen autoritaire regimes centraal. Maar de islamitische geestelijkheid liet zich desalniettemin voldoende horen. En kondigde met regelmaat de meest bizarre fatwa’s af.

Een fatwa is een juridisch advies in de islam dat door een geestelijke wordt uitgevaardigd en niet altijd bindend hoeft te zijn. De site van de Arabische nieuwszender Al Arabiya zette de gekste fatwa’s van dit jaar op een rijtje. Hieronder enkele ‘hoogtepunten’.

Vrouwen mogen geen aanstootgevend fruit eten

Een fundamentalistische imam uit Europa baarde dit jaar opzien met een fatwa over fruit: volgens de imam mogen vrouwen geen fruitstukken eten die de gelijkenis van een penis hebben. Als vrouwen komkommers, bananen of wortelen eten, kunnen ze allerlei zondige fantasieën krijgen, aldus de imam.

Seks met je overleden vrouw moet best kunnen

In Marokko ontstond dit jaar grote verontwaardiging toen het hoofd van de Marokkaanse Associatie voor Onderzoek naar Jurisprudentie een fatwa afkondigde waarin stond dat mannen best nog seks kunnen hebben met hun net overleden vrouwen. Niets binnen de islam verbiedt namelijk seks met lijken, was zijn boude stelling.

Trouwen met sympathisanten Mubarak verboden

In Egypte liepen politiek en religie dit jaar nog al eens door elkaar. Zo raadde een imam van de gezaghebbende universiteit Al-Azhar mannen ten strengste af hun dochters met leden van de voormalige partij van Mubarak te laten trouwen. Een bestuurslid van de ultraconservatieve salafisten schreef het goede verkiezingsresultaat van zijn partij toe aan de islam: aan de resultaten van de verkiezingen zou al in de Koran gerefereerd zijn.

Eten ‘christelijke’ snack voor Somaliërs verboden

Meer fatwa’s over eten: de Somalische moslimextremisten van Al Shabaab kondigde tijdens een ramadan een fatwa af die het consumeren van de populaire snack sambousak verbood. Dit pasteitje, bestaande uit de drie ingrediënten vlees, kaas en groenten, zou de Heilige Drie Eenheid van het christendom symboliseren. En dat kan natuurlijk niet.