Daklozenopvang moet Polen weigeren

Ondanks de ‘Polenproblematiek’ in de Amsterdamse daklozenopvang bepleit Marina Lacroix om iedereen toe te laten tot de winteropvang voor daklozen. Ze is bang dat mensen die de opvang als goedkoop hotel misbruiken, zullen doodvriezen als ze niet worden toegelaten. Verder speelt ze handig in op de gevoelens van de lezers, door te spreken over „selectie op basis van afkomst”. Hiermee wekt ze de indruk dat er discriminatie op basis van etniciteit plaatsvindt, hoewel etniciteit helemaal geen toelatingscriterium is.

Ook het beschreven risico op doodvriezen raakt kant noch wal. Als je Polen afwijst, wijken ze simpelweg uit naar een budgethotel. Als je ze wel toelaat en de opvangcapaciteit wordt bereikt, moet je onze eigen daklozen afwijzen. Omdat zij, in tegenstelling tot de Polen, geen alternatief onderdak kunnen regelen, is de kans dat enkele van hen doodvriezen onaanvaardbaar groot. Het betoog van Lacroix is kortom niet alleen misleidend, maar als er gehoor aan wordt gegeven, is het ook nog eens levensgevaarlijk.

Burcin Cakir

Amsterdam

    • Burcin Cakir