Cohen: ik ga de PVV aanpakken

PvdA-leider Job Cohen heeft zijn goede voornemen voor 2012 geformuleerd: de aanval openen op de PVV. Hij wil de PVV-kiezer laten zien dat Geert Wilders „een pure machtspoliticus is”.

Dat zegt hij in een interview in De Telegraaf. Zijn woordvoerder bevestigt dat Cohen zich heeft voorgenomen meer de confrontatie te zoeken. De PvdA-leider denkt dat in 2012 „een nieuwe fase” ingaat door de extra bezuinigingen waarover de regeringscoalitie het eens moet worden. Geert Wilders moet volgens hem komend jaar kiezen tussen zijn achterban en de macht. „Wilders schreeuwt om te maskeren. Hij maskeert wat er allemaal gebeurt en waar hij allemaal verantwoordelijkheid voor moet nemen”, zegt Cohen.

Wilders reageerde vanmorgen met een tweet op het interview. „Geweldig, wat een humor: ‘Cohen pakt PVV aan’: Cohen op voorpagina Telegraaf in paniek. Bangig voor eigen positie als ‘leider’ PvdArabieren.”

Job Cohen kondigde in augustus in deze krant aan dat hij dit politieke seizoen vooral het kabinet wilde ontmaskeren. Hij zei dat Rutte er „een handje van heeft” om de zaken mooier voor te stellen dan ze zijn. In De Telegraaf zegt hij nu dat zijn partij een moeilijk jaar achter de rug heeft. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de PvdA het kabinet steunde bij het pensioenakkoord en bij maatregelen tegen de eurocrisis.