China lanceert ambitieus ruimteplan

China wil de komende vijf jaar meer bemande ruimteschepen en ruimtelaboratoria lanceren. Op langere termijn wil het ruimtestations ontwikkelen en een bemande ruimtevlucht naar de maan uitvoeren, staat in een gisteren gepubliceerde beleidsnotitie.

China heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambitie om het succes van de Verenigde Staten en Rusland in de ruimte te evenaren. Acht jaar geleden lanceerde het voor het eerst een bemand ruimteschip, als derde land ter wereld.

Het document waarin de nieuwe beleidsplannen worden opgesomd, begint met de opmerking dat de ruimte „het gemeenschappelijk goed van de mensheid” is.

De Chinese machthebbers benadrukken dat het louter vreedzame bedoelingen heeft met het ruimtevaartprogramma. Het werkt samen met landen als Rusland, Brazilië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar niet met de Verenigde Staten.

In het stuk staat verder dat China en de VS „in dialoog blijven over de ruimte”. De VS hebben een Chinese landing op het internationale ruimtestation (ISS) steeds tegengehouden. China bouwt nu aan een eigen ruimtestation.

De VS vrezen dat er militaire bedoelingen schuilen achter de Chinese ruimtevaartambities. Het Chinese ruimtevaartprogramma staat onder regie van het leger. (AP)