Buchenwald-hek van Studio Job komt er niet

Het ontwerp wordt aangepast.

. De bouw van een omstreden hek dat doet denken aan het toegangshek van het voormalige concentratiekamp Buchenwald is van de baan. De ontwerpers van Studio Job laten weten het design te veranderen.

Over het ontwerp dat zou worden gebouwd in opdracht van Jack Bakker, voormalig topman bij ING Real Estate, ontstond ophef. Het door de gemeente Zandvoort vergunde bouwwerk zou afwijken van het ontwerp dat begin deze maand in de tv-uitzending van De Wereld Draait Door is getoond, zo stelt de gemeente Zandvoort. Een omstreden onderdeel van het design was de bel met Latijnse inscriptie ‘suum cuiqu’. In het Duits: ‘Jedem das Seine’, een uitspraak die hing bij de poort van Buchenwald.

Over de exacte invulling van het nieuwe plan is nog niets bekendgemaakt. „Wij maken in ons werk altijd gebruik van iconografische beelden, maar realiseren ons nu wat de maatschappelijke impact van het gebruik van dit specifieke beeld is”, schrijft Studio Job in een verklaring. (Novum)