Beurs sluit ruim onder niveau 2009

Robert Tuccillo of Barclays Capital wears "2012" glasses on the main trading floor of the New York Stock Exchange during the final trading day of 2011 in New York December 30, 2011. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SOCIETY)
Robert Tuccillo of Barclays Capital wears "2012" glasses on the main trading floor of the New York Stock Exchange during the final trading day of 2011 in New York December 30, 2011. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SOCIETY) Een handelaar draagt een bril van 2012 op de laatste beursdag in New York. Foto Reuters / Mike Segar

De Amsterdamse beurs is op de laatste handelsdag van het jaar ruim onder het slot van 2009 gesloten. Wel boekte de AEX een kleine winst op zeer lage volumes. De beurs sloot op 312,5 punten terwijl die het jaar was begonnen op 354 punten.

Handelaar Maurice Mureau van Keijser Capital tegenover nieuwsdienst Dow Jones:

“Zoals verwacht was er weinig spektakel en gingen we op zeer lager volumes een klein beetje hoger vandaag.”

Hij geeft aan dat de volumes vandaag circa 25 procent tot 30 procent van het gemiddelde bedroegen.

De AEX-index sloot vandaag 0,6 procent hoger op 312,47 punten, de Midkap won 0,9 procent op 467,91 punten en de Smallcap index eindigde 1,2 procent hoger op 384,29 punten.

De euro herstelde zich ten opzichte van de dollar. De Europese munt steeg in de loop van de dag tot 1,2987 dollar tegen 1,2946 dollar om 8.20 uur. Maandag zijn de beurzen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog gesloten.

“Volgende week zullen beleggers gedurende de week weer terugkeren en de realiteit weer onder ogen zien,” aldus Mureau verwijzend naar de problematiek rondom de schulden van landen uit de eurozone.

Europese aandelenmarkten sluiten hoger

De Europese aandelenmarkten zijn de laatste handelsdag van het jaar hoger gesloten waarbij de handelsvolumes laag waren en er geen richtinggevende data was om de beurzen een bepalende impuls te geven.

De EuroStoxx 50 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 2.369,52. De DAX-30 steeg 0,9 procent tot 5.898,35, de CAC-40 won 1 procent tot 3.159,81 en de FTSE-100 eindigde net in de plus met een stijging van 0,1 procent op 5.572,28.

De Europese beurzen eindigden vandaag hoger waarbij er in Duitsland en Groot-Brittannië een verkorte handelsdag was. Door de dunne volumes was er nauwelijks reactie op een aankondiging van de Spaanse overheid dat het begrotingstekort in 2011 uitkomt op 8 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van de 6 procent die vooraf werd geschat. Daarbij maakte het land ook nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekend.

Ook de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat er donderdag voor een recordbedrag van 17,3 miljard euro geleend is van de eendags-leenfaciliteit van de bank bracht de beurzen niet in beweging. Op woensdag leenden banken maar voor 4,3 miljard euro. Het oude record stamde uit februari 2011.

Veelal werd er vandaag teruggekeken op 2011 waarin de schuldencrisis in de eurozone de belangrijkste rol speelde op de beurzen. De Stoxx Europe 600 index verloor in 2011 over het hele jaar gemeten 11.6 procent volgens FactSet Research. De index sloot vrijdag 0,9 procent hoger af.

Schäuble: in 2012 krijgen de Europese leiders grip op de problemen in de eurozone

Vooruitkijkend naar 2012 beloofde de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble vandaag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt dat Europese leiders in 2012 grip zullen krijgen op de problemen in de eurozone. Daarbij sloot hij een eventuele uiteenvalling uit.

Op macro-economisch gebied bleek uit cijfers van het Europese Centrum voor Economisch beleidsonderzoek en de Italiaanse centrale bank dat de economie in de eurozone is gekrompen in december, maar niet sterker dan in november, zo schrijft nieuwsdienst Dow Jones. De indicator van Eurocoin kwam uit op -0,2 procent.

De banken sloten de laatste handelsdag van 2011 verdeeld af. In Duitsland sloot Deutsche Bank AG nipt lager op 0,04 procent. De Commerzbank AG eindigde wel hoger met 1,3 procent.

De Franse banken noteerden bij sluiting ook gemengd. BNP Paribas S.A. sloot lager met 0,35 procent terwijl Credit Agricole S.A. een half procent won ten opzichte van het slot van donderdag. In Groot-Brittannië sloot Barclays bijna 1 procent hoger.

    • Marije Willems