Amerikaanse beurzen sluiten onrustig jaar bijna onveranderd af

Caption: NEW YORK, NY - DECEMBER 20: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on December 20, 2011 in New York City. Following news of strength in the U.S. housing market and the easing of concerns about the European debt crisis, U.S. stocks rose today with the Dow Jones industrial average climbing 331 points, or 2.8 percent, according to early tallies. /Getty Images/AFP Handelaren op de beursvloer in New York op 20 december. Foto AFP / Spencer Platt

De Amerikaanse beurzen hebben vanavond het jaar bijna onveranderd afgesloten ten opzichte van het slot van 2010.

De S&P-500 eindigde een paar procentpunten onder het beginpunt in januari. De samengestelde index sloot op 1,257 punten met 0,4 procent winst. De Dow Jones steeg het afgelopen jaar gemiddeld 5,5 procent en de Nasdaq verloor uiteindelijk 1,8 procent.

De AEX sloot vanavond op de laatste handelsdag van het jaar ruim onder het slot van 2009. De beurs sloot op 312,5 punten terwijl die het jaar was begonnen op 354 punten.

Wereldwijd verloren beurzen zo’n negen procent door het dalende vertrouwen in de economie, schrijft persbureau Reuters. Onder andere de problemen in de eurozone en de terughoudende houding van de Amerikaanse centrale bank om de economie in de Verenigde Staten te stimuleren speelden daarin een grote rol.

    • Hans Klis