35 burgers dood door fout Turkse luchtmacht

Het Turkse leger zag de mensen aan voor strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Bij een Turkse luchtaanval in het Koerdische zuidoosten van Turkije, dichtbij de Iraakse grens, zijn gisternacht zeker 35 mensen gedood. Volgens een plaatselijke functionaris waren de slachtoffers suiker- en benzinesmokkelaars die door de luchtmacht voor strijders van de verboden, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) waren aangezien.

De Turkse regering gaf toe dat zij een grove fout had begaan. De AK-partij van premier Tayyip Erdogan beloofde dat de zaak niet in de doofpot zou worden gestopt. Een AK-woordvoerder noemde de aanval gistermiddag op de Turkse televisie „betreurenswaardig”.

„Vast is komen te staan dat het niet ging om terroristen maar smokkelaars. Als er fouten zijn gemaakt, als er gebreken en tekortkomingen zijn geweest, zullen deze niet worden verdoezeld”, aldus de woordvoerder.

Het Turkse opperbevel hield eerder op de dag vol dat het wel degelijk om strijders van de PKK ging. Daardoor braken gistermiddag rellen uit tussen betogers en de politie in onder meer Istanbul en Diyarbakir, de grootste stad in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van Turkije.

Volgens het persbureau Dogan zijn er in Istanbul waterkanonnen en traangas ingezet. De betogers gooiden met stenen.

De PKK opereert in het zuidoosten van Turkije vanuit bases in Noord-Irak. Maar de plaatselijke zegsman verklaarde dat de autoriteiten er wel degelijk van op de hoogte waren dat er smokkelaars actief waren. Hij noemde de aanval onaanvaardbaar. (AFP, Reuters)