2011: apps als miljardenindustrie

De smartphones puilen uit van de apps. En al telt Android de meeste gebruikers, Apple verdient met zijn App Store verreweg de meeste miljoenen. Per dag.

Na de sms-duim volgt ongetwijfeld de smartphone-nek: meer dan de helft van de Nederlanders buigt zit dagelijks over het aanraakscherm van een Android-toestel of iPhone. Ze zijn verslaafd aan hun apps, de makkelijk te installeren programmaatjes die je met één druk op de knop downloadt uit een gespecialiseerde softwarewinkel. De afgelopen dagen was het opnieuw een topdrukte in de twee grootste winkels, de App Store van Apple (voor iPad en iPhone) en de Android Market van Google. Rond Kerstmis worden extra veel nieuwe telefoons geactiveerd, en die moeten worden volgeladen met apps.

1,3 miljoen dollar per dag

Vier jaar geleden, toen Apple zijn App Store voor de iPhone introduceerde, waren er precies vijfhonderd programmaatjes te downloaden. Nu telt de App Store een half miljoen apps (iPhone en iPad samen) en meer dan 18 miljard downloads. De Android Market maakte afgelopen jaar een snelle inhaalbeweging omdat Android nu het best verkochte besturingssysteem voor smartphones is (meer dan 52 procent marktaandeel). De Android Market telt 350.000 apps en de mijlpaal van tien miljard downloads is bereikt.

De getallen zeggen niet alles over Androids aandeel in de app-economie, die in 2010 al 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) groot was. De app-winkels groeien door, blijkt uit cijfers van Distimo, een Nederlandse startup die marktinformatie over de softwarewinkels verzamelt. Apple is en blijft grootverdiener: de inkomsten uit apps voor iPad en iPhone waren ook in 2011 veel groter dan die van Android. Apple-gebruikers zijn eerder bereid om te betalen voor software – Apple zette in november alleen in de VS dagelijks 1,3 miljoen dollar om aan iPhone-software. Van dat bedrag gaat 30 procent naar Apple, de rest is voor de softwareontwikkelaars. Die hebben geen uitgevers meer nodig om klanten te bereiken.

- Nederlanders hebben een grote voorkeur voor gratis applicaties: voor elke betaalde applicatie downloaden Nederlanders 14 gratis applicaties in de Apple App Store voor iPhone.

- Nederlandse Android gebruikers zijn zo mogelijk nog zuiniger met betaalde apps. De omzet in Google Android Market in Nederland is 50 keer kleiner dan die in de US. De opbrengsten van de Nederlandse Android Market: $8.500 per dag.

- In-app purchases zijn erg succesvol wereldwijd; in de VS bijvoorbeeld wordt de helft van de omzet gegenereerd door in-app purchases in gratis apps (iPhone). In Nederland is dit slechts 30%: we downloaden de apps wel, alleen zijn minder geneigd om te betalen voor de in-app purchases.

bron: Distimo

 

Remco van den Elzen, medeoprichter van Distimo: „November was wel een ongebruikelijk goede maand voor Apple, omdat veel gebruikers wachtten tot de nieuwe iPhone 4S beschikbaar was. In september nam de activiteit in de App Store nog af.” De cijfers voor Nederland zijn bescheiden: hier zet de App Store per dag 60.000 dollar (45.000 euro) aan iPhone-software om. De Android Market levert in Nederland 8.500 dollar per dag op. Nederlanders zijn ook traag met het upgraden naar betaalde versies, blijkt uit het cijfermateriaal van Distimo.

Freemium rules

Hoewel betaalde spelletjes voor smartphones en tablets de ranglijsten aanvoeren (zie onder) zijn de betaalde apps op hun retour, blijkt uit Distimo’s jaaroverzichten. Het meest succesvol is het zogenoemde freemium-model: in de gratis versie krijg je advertenties voorgeschoteld en binnen de app kan je losse aankopen doen. Dat werkt vooral goed bij spelletjes. En voor uitgevers die digitale abonnementen verkopen. Die zoeken hun heil ook in toepassingen die werken buiten de appstores om; zo hoeven ze geen omzet te delen. De daarvoor benodigde HTML5-techniek doet amper onder voor een ‘gewone’ app. Het nadeel: je kunt niet meeliften op het succes van een gezamenlijke winkel.

Wordt de app-economie een wedstrijd tussen Apple en Google? Blackberry heeft het moeilijk en Microsoft moet met Windows Phone 7 (WP7) een grote achterstand inhalen, al telt de Windows Market 50.000 apps. Microsoft moet de telecombedrijven overtuigen, zegt Remco van den Elzen. „Providers hebben minder vrijheid bij een Windows-toestel. Doordat ze bij Android meer invloed kunnen uitoefenen op de software, hebben providers soms een voorkeur voor Android. Of iPhones, omdat de klanten daar meestal naar vragen.”

Wellicht dat Microsoft het beter doet in de appificatie van de desktopcomputer. Want het succesvolle distributiemodel van de smartphone wordt ook uitgebreid naar ‘gewone’ besturingssystemen. De app-economie is nog maar net begonnen: Windows 8 krijgt een winkel die met één druk op de knop apps installeert. Apple was Microsoft voor en bouwde al een App Store in de laatste versie van OS X.

En dan nu: de lijstjes.

Favoriete apps van kenners:

Gonny van der Zwaag, iPhoneclub.nl en Androidplanet.nl

Android:

 • Advanced Task Killer: onmisbare eerste hulp-app als je toestel weer eens traag wordt.
 • Android Gemist: ideaal omdat deze onofficiële app de gemiste tv-programma’s van de publieke omroep, RTL en meer combineert.
 • Dropbox: handig omdat ik toegang wil tot documenten vanaf meerdere platformen; is bij Android ook erg handig voor het installeren van .apk’s (apps).
 • 3voor12 Luisterpaal: omdat Android-toestellen niet met iTunes werken (waar al mijn muziek in zit) en er ook niet altijd riante opslagruimte op de toestellen zit, is 3voor12 ideaal; niets opslaan, steeds nieuwe albums om te ontdekken. Ook voor iPhone.
 • Evernote: snel iets noteren of een foto maken, van iets wat je niet wilt vergeten. Daarna is de info op elk apparaat met internetverbinding voorhanden. Ook voor iPhone.

iPhone:
 • Boxcar: een app waarbij je voor elke denkbare gebeurtenis een push notificatie met zelfgekozen geluid kunt instellen.
 • Tweetbot: veruit de mooiste en meest doordachte Twitter-app, is voor mij nóg populairder geworden na de wat controversiële redesign van de officiële Twitter-app.
 • Spotify: alle denkbare muziek binnen handbereik, voor de prijs van een halve cd per maand. Ook voor Android.
 • Reeder: Flipboard en Zite zijn mateloos populair omdat ze het nieuws fraai weergeven met veel plaatjes, maar dat is voor de impulsieve bladeraars. Als professional wil je iets dat snel en overzichtelijk is en ben je met Reeder beter af: ideale app om grote hoeveelheden nieuwsgierigs door te werken.
 • 1Password: wie kan met 1001 verschillende webdiensten nog al z’n wachtwoorden en pincodes van pasjes onthouden? Ik niet, daarom synchroniseer ik alles tussen 1Password op de desktop en deze app. Ook voor Android.

Ron Smeets van Mobile Cowboys is enthousiast over Windows Phone 7. Zijn favoriete apps:

 • Buienradar. Het volgen van het weer is een van mijn hobby’s. De Windows Phone versie van Buienradar heeft een gebruiksvriendelijk startmenu. Handig voor gebruik op toestellen met een kleiner scherm dan een iPad (of andere Tablet)
 • Nokia Rijden. De TomTom blijft, dankzij de extreem goede file informatie, nog altijd het beste navigatiesysteem. Zeker in de randstad. Aangezien ik in Zuid Limburg woon waar, volgens de propaganda advertenties die de afgelopen weken meerdere keren te zien en horen zijn op TV en Radio, geen files staan is Nokia Rijden een prima alternatief. Start snel op, gebruiksvriendelijk én de mogelijkheid om de kaarten toch te kunnen downloaden naar het toestel zelf (voor navigeren in het buitenland zonder dataroaming kosten)
 • ConnectivityShortcuts. Heel ‘standaard’, maar voor Windows Phone wel een handige app om snel WiFi, Data en Bluetooth te kunnen aan- of uitzetten zonder diep de menu’s in te hoeven duiken
 • Quick Recorder. Een mega simpele memo recorder. Geen gedoe. Opstarten = opnemen. Er verschijnt alleen een stop/play knop in beeld. Alle opnames verschijnen met date/timestamp in een lijstje.
 • Top2000. Ja, ik ben er ook zo eentje die de hele Top2000 volgt. Handige app voor de fans… Vooral de functie waarbij je live kunt zien wat NU gedraaid wordt.

------Overzicht van de officiële cijfers van Nederland. Eerst actueel, dan het jaaroverzicht.

Meest gedownloade gratis apps voor de iPhone (december, Nederland) Bron: Distimo

 1. Wordfeud
 2. WhatsApp Messenger
 3. iTunes - 12 Days of Christmas
 4. benzine-Jip
 5. Jetpack Joyride
 6. Where’s My Water? Free
 7. Rotje
 8. Aurasma Lite
 9. Gold Miner -(Free)
 10. iBeer FREE

Meest gedownloade betaalde apps voor de iPhone (december, Nederland) Bron: Distimo

 1. FIFA 12 by EA SPORTS
 2. Grand Theft Auto 3
 3. Angry Birds
 4. My Folder Pro - My Secret Folder
 5. Gangstar Rio: City of Saints
 6. Where’s My Water?
 7. Fruit Ninja
 8. Real Racing 2
 9. Camera+
 10. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

Meest gedownloade gratis apps Android Market (december, Nederland) Bron: Distimo

 1. WhatsApp Messenger
 2. Wordfeud FREE
 3. Facebook for Android
 4. Uitzending Gemist
 5. Angry Birds
 6. Plumber
 7. Air Penguin
 8. 3FM
 9. Buienradar.nl Phone
 10. My T-Mobile

Meest gedownloade betaalde apps in Android Market (december, Nederland) Bron: Distimo

 1. Grand Theft Auto III
 2. Camera ZOOM FX
 3. Wordfeud
 4. SwiftKey X Keyboard
 5. Cut the Rope
 6. Beautiful Widgets
 7. Apparatus
 8. Where’s My Water?
 9. HD Widgets
 10. ezPDF Reader

------ over heel 2011 -----

De meest gedownload gratis apps in de Nederlandse Android Market (over heel 2011) Bron: Distimo

 1. Google Maps
 2. KakaoTalk Mes​sen​ger
 3. Wordfeud FREE
 4. WhatsApp Messenger
 5. Facebook for Android
 6. YouTube
 7. Adobe Flash Player 11
 8. Angry Birds
 9. Angry Birds Rio
 10. Live Holdem Poker Pro

De meest gedownload betaalde apps in de Nederlandse Android Market (over heel 2011) Bron: Distimo

 1. PowerAMP Full Version Unlocker
 2. Cut the Rope
 3. Robo Defense
 4. Beautiful Widgets
 5. Titanium Backup PRO Key ★ root
 6. Root Explorer (File Manager)
 7. SwiftKey X Keyboard
 8. ROM Manager (Premium)
 9. Fruit Ninja
 10. Doodle Jump

De meest gedownloade betaalde iPad-apps in Nederland (over heel 2011) Bron: Apple

 1. Angry Birds HD
 2. Pages
 3. Angry Birds Seasons HD
 4. Angry Birds Rio HD
 5. GarageBand
 6. Goordreader for iPad
 7. Cut the Rope HD
 8. Keynote
 9. Numbers
 10. Celsius Weer & Temperatuur

De meest gedownloade betaalde iPhone-apps in Nederland (over heel 2011) Bron: Apple

 1. Angry Birds
 2. Angry Birds Seasons
 3. Angry Birds Rio
 4. Cut the Rope
 5. Tiny Wings
 6. Fruit Ninja
 7. Week Calendar
 8. Doodle Jump
 9. Sleep Cycle
 10. Hipstamatic
  • Marc Hijink