17 doden na explosies in Birma

Fireman work at the site of an explosion in a warehouse, in Yangon on December 29, 2011. A large pre-dawn explosion at a warehouse in Myanmar's biggest city Yangon on December 29 killed at least 17 people and injured dozens but was not caused by a bomb, an official said. AFP PHOTO / Soe Than Win
Fireman work at the site of an explosion in a warehouse, in Yangon on December 29, 2011. A large pre-dawn explosion at a warehouse in Myanmar's biggest city Yangon on December 29 killed at least 17 people and injured dozens but was not caused by a bomb, an official said. AFP PHOTO / Soe Than Win AFP

Een brand en meerdere explosies hebben gisteren in de Birmese stad Rangoon aan zeker zeventien mensen het leven gekost. 108 mensen raakten gewond.

De explosies vonden plaats terwijl de brandweer bezig was een brand te blussen. De brand was voor zonsopgang ontstaan in een pakhuis van de Staat en breidde zich uit naar nabijgelegen huizen en andere gebouwen. Onder andere een pakhuis waar chemicaliën lagen opgeslagen, vatte vlam. Onder de doden zijn ten minste zes brandweermannen, aldus een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau AP. Hij wilde zijn naam niet noemen, omdat hij niet met de media mag praten.

Volgens een inwoner van de stad kwamen veel mensen om het leven doordat ze na de explosie werden getroffen door rondvliegend puin. De brand en de explosies hebben zestien pakhuizen, een boeddhistisch klooster en 76 huizen in het oosten van Rangoon in puin gelegd.

De explosie was in de hele stad te voelen en sloeg een zes meter diepe krater in de grond. De brandweer zoekt nog naar overlevenden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar volgens de bron waren de chemicaliën de oorzaak van de explosie. In een van de pakhuizen lagen onder andere ammoniak en kaliumnitraat.