Zo hard gaat het er aan toe tussen het Syrische regime en de betogers

Internationale waarnemers of niet, in Syrië wordt rustig doorgegaan met het schieten op betogers tegen het regime van Bashar al-Assad. Hoe grof het geweld is, kwam zelden zo goed in beeld als vandaag.

Buitenlandse journalisten mogen Syrië niet in. Hoe erg het geweld tegen demonstranten echt is, krijg je dan ook niet vaak te zien. Toch wist een cameraploeg van de Duitse ARD te filmen in de stad Homs, het epicentrum van de protesten tegen Assad. De opstand tegen het bewind lijkt er uitgegroeid tot een echte burgeroorlog:

De beelden spreken voor zich. En ook al zijn internationale waarnemers in het land, het hoofd van deze waarnemersmissie - geformeerd door de Arabische Liga - zei gisteren ‘niets engs’ te hebben gezien in Homs.

Bovenstaande leidde tot veel kritiek op de waarnemers, die niet onpartijdig genoeg zouden zijn. De Verenigde Staten vinden dat de waarnemersmissie nog wat tijd gegund moet worden. De missie blijft een maand in Syrië. Maar vooral de Franse regering en Franse organisaties zijn erg kritisch.

    • Jules Seegers