Zijlstra wil minder Duitsers

Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil de stijging van het aantal Duitse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs afremmen.

Zijlstra (Onderwijs, VVD) is bang dat een „ongebreidelde instroom” van buitenlandse studenten „serieuze negatieve gevolgen” kan hebben voor de kwaliteit van het onderwijs. Hij wil met Duitsland praten over het verrekenen van de kosten die voor Duitse studenten worden gemaakt. Dat schrijft Zijlstra aan de Tweede Kamer.

Omdat er vrij verkeer van personen binnen de EU bestaat, heeft hij weinig mogelijkheden om buitenlandse studenten te weren. De Tweede Kamer maakt zich zorgen maakt over de groeiende instroom van buitenlandse studenten. Zij kosten de overheid jaarlijks ruim 90 miljoen euro.

Zijlstra benadrukt in zijn brief dat hij de aanwezigheid van buitenlandse studenten in Nederland op zich een goede zaak vindt. (NRC)