Zelfs de hemel huilde

In this photo taken on December 28, 2011 a car carries a portrait of Kim Jong-Il, (lower R) in front of the procession carrying Kim's body (upper L) during the funeral procession in Pyongyang. Millions of grief-stricken people turned out to mourn Kim Jong-Il, whose death has left the world scrambling for details about his young successor. JAPAN OUT REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KYODO
In this photo taken on December 28, 2011 a car carries a portrait of Kim Jong-Il, (lower R) in front of the procession carrying Kim's body (upper L) during the funeral procession in Pyongyang. Millions of grief-stricken people turned out to mourn Kim Jong-Il, whose death has left the world scrambling for details about his young successor. JAPAN OUT REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KYODO AFP

De begrafenisstoet voor de vorige week overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il trok gistermorgen door de hoofdstad Pyongyang. Deze foto is door het Noord-Koreaanse staatspersbureau aan AFP verstrekt.

Ondanks sneeuwval en vorst waren er – al dan niet vrijwillig – tienduizenden mensen uitgerukt om hun respect te betuigen aan hun ‘Geliefde Leider’.

„Hoe kan de hemel níet huilen”, riep een soldaat met tranen in zijn ogen tegen de staatstelevisie.

Drie uur lang reed de stoet door de stad. Kim Jong-un, de jongste zoon van de overleden dictator, die zich heeft aangediend als diens opvolger, liep naast de auto met de kist. Zijn oom Jang Song-taek, zwager van Kim Jong-il, liep achter hem. Daarmee werd de nieuwe hiërarchie in het land bevestigd. Beide mannen waren in burgerkleren gekleed, niet in generaalsuniform. De twee oudere broers van Kim Jong-un waren nergens te bekennen.

Hoewel de Noord-Koreaanse staatsmedia Kim Jong-un als de nieuwe leider aanwijzen, zijn analisten benieuwd of de machtsoverdracht wel vredig zal verlopen. Kim Jong-un, die waarschijnlijk eind twintig is, heeft nog weinig politieke ervaring. Zijn vader was nog bezig de macht aan hem over te dragen, toen hij op 17 december aan een hartstilstand overleed. Doordat de overdracht incompleet was, kan ruzie ontstaan als ervaren militairen en politici de macht achter de schermen proberen te verdelen.

Zoals bij zulke rouwplechtigheden gebruikelijk, stonden er duizenden mensen dramatisch wenend langs de route. In hoeverre hun rouwbeklag oprecht was, viel moeilijk vast te stellen.

De begrafenisstoet leek sprekend op die van de vader van Kim Jong-il, Kim Il-sung, die in 1994 overleed. Ook hij werd, voorgegaan door een enorm portret, door een Amerikaanse limousine naar zijn laatst rustplaats gereden.

De processie werd live uitgezonden op de Koreaanse staatstelevisie, gevolgd door documentaires over het leven van de leider.