Wijnrestaurant van het Jaar

Michelin, GaultMillau, Lekker, Iens, SpecialBite…. Wie hongert naar restaurantinformatie moet oppassen dat hij niet overvoerd raakt. Nu leggen deze culinaire vraagbakens gewoonlijk de nadruk op de kwaliteit van het vaste voedsel. En daarmee wordt de eter met lekkere dorst tekort gedaan. Zo meent in ieder geval de uitgever van Grootspraak 2012 (€ 12,50), dé restaurantgids voor wijnliefhebbers.

In dit badkamertegel-groot en halfduim-dik naslagwerk bespreken hoofdredacteur Ronald de Groot (tevens uitgever van het blad Perswijn) en zijn staf enkele honderden vinofiele pleisterplaatsen. In één oogopslag (een druiventrosje met cijfer) ziet de lezer in welke restaurants de vraag ‘En wie mag ik de wijnkaart geven?’ met vertrouwen tegemoet gezien kan worden.
Daarbij heeft de equipe van Grootspraak niet alleen gelet op de wijnkaart, de prijs, de volledigheid, de spreiding van de wijnen en de diversiteit. Maar ook op de rol van de eventuele sommelier en de deskundigheid van de mensen die wijn uitschenken. Soms reikt de aanbeveling niet verder dan ‘Een goed arrangement, overigens met vooral de open glazen van de heel plezierige wijnkaart’, maar regelmatig bedient het proefteam zich veel lyrischer bewoordingen.

‘Buitengewoon welgekozen wijnen in het arrangement, we genoten. Op de wijnkaart een mooie collectie van overal. En niet alleen maar grote namen. Werkelijk alle mooie wijnen van Italië zijn vertegenwoordigd en meer dan dat. Alle prachtige witte toppers uit de Bourgogne en grote rode Bordeaux. Naast de mogelijkheid van een wijnarrangement is er nu ook een kleine kaart met bijzondere Italiaanse wijnen die per glas kunnen worden gedronken, dankzij een wijnautomaat met stikstof. Dit is een geweldig restaurant voor wijnliefhebbers’, lees ik bij het juryverslag van De Burgemeester. Daarmee is volgens Grootspraak deze zaak in Linschoten in het elitelijstje op de nummer 1 plek beland van dertig zaken die mogen pronken met een druiventrosje met een 5, het hoogste cijfer.

En daaruit kan ik opmaken dat de wijnkaart in Nederland steeds een belangrijkere rol gaat spelen. In de eerste editie van Grootspraak (2007) telde de ranglijst er nog maar veertien.

Naast de uitverkiezing van De Burgemeester tot Wijnrestaurant van het Jaar, bezocht Grootspraak ook de vaderlandse wijnwinkels en riep het Mondovino in Zwolle uit tot Beste Wijnwinkel van 2012.

Bovendien was Grootspraak op het wereldwijde web actief gezien de uitverkiezing van Vindict tot de beste Wijnwebwinkel. De vaderlandse wijnbars moeten echter nog wat harder hun best doen. Binnen deze categorie is de titel nog vacant. Goede tips kunnen naar wijnpers@wijnpers.nl

    • Harold Hamersma