Website van Stratfor blijft nog even offline

Het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor heeft de herlancering van zijn website met naar schatting een week uitgesteld. De website van het bedrijf, dat voluit ‘Strategic Forecasting’ heet, ging in het weekend offline nadat deze gehackt was. Volgens het bedrijf hebben de hackers toegang gekregen tot persoonsinformatie en creditcardgegevens.

CNN berichtte maandag dat de aanval door de hackersgroep Anonymous was uitgevoerd en dat zij toegang had weten te krijgen tot het totale geheime klantenbestand van Stratfor en creditcardgegevens hadden kunnen inzien. Andere berichten spreken tegen dat de aanval door Anonymous was uitgevoerd.

Stratfor houdt zich bezig voor klanten zoals Amerikaanse overheden en technologiebedrijven en banken wereldwijd bezig met veiligheidsvraagstukken. Het Amerikaanse weekblad Barron’s noemde Stratfor in 2001 ‘de schaduw CIA’.

Een woordvoerder van Stratfor heeft vanmorgen gezegd dat de website offline blijft „tot een grondige beoordeling door experts gedaan kan worden en aanpassingen doorgevoerd kunnen worden”. Volgens de woordvoerder werkt Stratfor samen met de FBI om de aanval te onderzoeken.

Met de gestolen creditcardgegevens werden donaties gedaan aan uiteenlopende liefdadigheidsorganisaties, zoals het Rode Kruis, CARE en Save the Children, zo is gebleken uit foto’s van afschriften die op internet zijn verschenen. (CNN, Reuters)